РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ


ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОГО МАКАРІЯ АРХИЄПИСКОПА ЛЬВІВСЬКОГО КЕРУЮЧОГО РІВНЕНСЬКО-ВОЛИНСЬКОЮ І ТАВРІЙСЬКОЮ ЄПАРХІЯМИ ВСЕЧЕСНОМУ СВЯЩЕНСТВУ, ЧЕРНЕЦТВУ І ВСІМ ВІРНИМ ДАНИХ ЄПАРХІЙ

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!

 

„Ой, радуйся, земле, Син Божий народився”

 

Господь наш Ісус Христос прийшов на землю спасти рід людський. Один тільки Він – Єдинородний Син Божий, Ангел Завіту вічного, міг прийняти й понести всі наші гріхи, щоб вигубити їх Хрестом Своїм. За словами пророка Ісаї, на Ісусі Христі спочивають: Дух Божий, Дух премудрості й розуму, Дух правди й сили, Дух пізнання і благочестя (Іс. 11, 2). І ось, як виповнився час, Цей начальник Миру, Бог Кріпкий, Безпочатковий, Слово Боже, Вседержитель тілом ліг у яслах для худоби. Ясла, пелени, вертеп ... які яскраві ознаки земного убозтва і заразом божественного смирення. В той же час, яка незбагненна висота й багатство Премудрості Божої в цій найвеличнішій події. Вертеп, у якому Діва народжує Творця, стає вищим від раю.

У таких земних обставинах Син Божий, незмінний образ Отця, приймає вигляд раба. Так Безпочатковий – починається, Безтілесний – втілюється і Невидимий – бачиться. З утроби Діви, як з хмари, засяяло Незахідне Сонце, щоб осяяти всесвіт світлом Богопізнання і правди вічної. Земля стала небом. На ній настала весна благодаті. Поки вершилася таїна Різдва Христового у вертепі, віруючі люди спали як природнім сном, так і духовним.  Тільки скромні вифлеємські пастухи удостоїлись побачити це Божественне чудо і почути з небесної висоти дивний спів незліченного ангельського воїнства: «Слава на висоті Богові і на землі мир, в людях благовоління».

З народженням Христа Спасителя від Діви Марії людське єство в Його особі незлитно і нероздільно поєдналося з єством Божественним. Спаситель світу прийнявши наше єство, з’єднав нас із Самим Собою, освятив, обожив і підніс нас вище від небес.

У святкових церковних піснеспівах говориться, що Різдво Христове принесло на землю істинне Богопізнання, відкрило віруючим людям шлях до визволення від гріха, шлях до перемоги над смертю й дияволом. Воно відкрило віруючим людям рай і блаженство вічного Богоєднання. По Різдву Христовому поступово припинилося приваблення людей ідолами. Язичницькі народи, здавна затоплювані хвилями пристрастей, увірувавши в Христа, почали боротися проти гріха. Одержане віруючими людьми безмірне багатство Христової благодаті відновило в них образ і подобу Божу, визволило їх від рабства пристрастей.  З Святого Письма ми, християни, знаємо, що до спокутної жертви Христа Спасителя всі душі по завершенні земного життя переходили не в райські оселі, а до пекла. Однак їхня безнадійність не була вічною. Перебуваючи в пеклі, вони чули від пророків, що повинен прийти до них Визволитель, Спаситель світу. А коли відійшов від цієї юдоли плачу праведний Симеон Богоприїмець і сповістив «перебуваючим во аді», що він вже бачив Бога – Дитя і Визволителя і тримав Його на своїх руках, тоді, за словами церковних піснеспівів, пекло наповнилося благодатними сльозами покаяння. Відтоді всі перебуваючі в пеклі почали чекати скорого Христового пришестя до них. Благодать Святого Духа, через народжене  Дитя - Христа, проникла вже в усі частини всесвіту. З цього моменту диявол втратив свою владу над людиною. Таким чином, з народженням Христа відкрилося віруючим людям дорога до дерева життя, до споживання райської їжі, якої вони колись позбулися за непослух Богові, для всіх прокладена зручна дорога до неба.

Що ж приносять віруючі Божій Дитині – Христу? За словами однієї з церковних пісень, кожне з посталих через Нього створінь складає Йому подяку: ангели приносять спів, небеса – зірку, волхви – дари, пастухи – чудо, земля – вертеп, пустеля – ясла, а ми – Матір Діву ... одушевлене місто Царя і Бога, в якому Христос, поживши, вчинив спасення. Також постараймось в ці святкові дні і в усі дні свого земного життя приносити своє щире покаяння за свої провини і проявляти щиру любов до народженого Ісуса Христа та до Пресвятої Богородиці, один до одного і до нашої неньки України. Споглядаючи Різдво Христове, церковні піснеписці повні духовного захоплення, закликають до радості всіх християн. Сьогодні нехай веселиться небо і земля! Нехай виграють і радіють гори, пагорби, долини, ріки і моря! Нехай святкують ангели і віруючі люди, бо нині Христос прийшов обновити і спасти їх душі! Піднесімо браття і сестри наші щирі молитви народженому Христу, щоб Він дарував усім нам щедрі дари благодаті Святого Духа, які б помагали нам завершити земний шлях у святості й благочесті і досягти вічної нагороди в небесних оселях. У ці різдвяні дні, повні духовної радості й церковного торжества, сердечно вітаю Вас шановні отці, брати і сестри, з великим святом Різдва Христового, Новим Роком та Йорданом. Нехай Господь в Новому Році збереже всіх Вас в добрім здоров’ї, подасть духовної радості і всякий добробут. Нехай мир і благословення Боже спочивають на кожній родині, на кожній людині, яка чинить добро, і на нашій славній, квітучій Україні.      

 

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!  СЛАВИМО ЙОГО!

 

Макарій

з ласки Божої

архиєпископ Львівський

керуючий Рівненсько-Волинською

і Таврійською єпархіями

 

 

 

Різдво Христове 2010 р. Б.

м. Львів