Фестиваль православних колективів “Прощання з колядою»


13 лютого 2011 року відбувся 14 фестиваль православних колективів “Прощання з колядою», організований Львівським Ставропігійним Братством св. Ап. Андрія Первозваного. Цьогорічний захід був особливим, оскільки участь взяли 14 колективів. Крім учасників із Львівщини прибули гості із м. Тернополя та з м. Сянока (Польща).

З благословенням до присутніх від духовенства львівської єпархії УАПЦ звернувся архиєпископ Львівський Макарій, який у своїх словах згадав про давній звичай українців прославляти Христа у колядках, про традицію родинного торжества. Також владика подякував господарям свята - Львівському ставропігійному братству за організацію традиційної розколяди, яке проводиться їхніми силами з 1997 року.

Виступ розпочав хор храму Воздвиження Чесного і животворящого Хреста м. Тернополя, найстаровиннішої церкви міста, яка є його ревесницею та стала першою громадою УАПЦ на Тернопільщини в 1990 році. Хористи прибули разом із своїм настоятелем о. Дмитром Лисаком.

Продовжив виступ зразковий фолькльорно-обрядовий ансамбль «Ходаки» із с. Малий Ходачків Тернопільської області. Даний колектив знаних у світі, оскільки репрезентував українську коляду вже у 9 країнах Європи.

Продовжили програму виступу хори храмів Преображення ГНІХ УАПЦ м. Львова, свт. Володимира і Ольги УАПЦ м. Львів-Винники, свт. апп.Петра і Павла УАПЦ м. Львова, св. Софії УАПЦ м. Золочева та квартет духовенства і церковнослужителів Золочівського деканату УАПЦ «Левит».

Духовну радість подарували присутнім Софія Федина із фольк-гуртом «Кермеш».

 

Виступили перед присутніми і наймолодші учасники- православний дитячий хор с. Любеля Жовківського раону Львівської області, який діє тільки пів року та дитячий вертеп храму Успіння праведної Анни м. Львів (Голоско).

 

 Кульмінацією свята став виступ ансамблю «ВІДЕМО» із м. Сяніка (Польща) під керівництвом пані Маріани Ярої. Колектив, який створений на базі Об’єднання українців Польщі у м. Сяніку відомий своїми піснеспівами не тільки у своїй країні, але далеко за її межами, де проживає  українська громада.

 

Закінчилася коляда виконанням піснеспівів хору «Оранта» Успенської Ставропігії м. Львова.

 

Цьогорічний фестиваль був приурочений  всеукраїнській газеті «Успенська вежа», яка у березні святкуватиме своє двадцятиріччя.

 

 

Юрій Федів, голова організаційного комітету