+ ВАРФОЛОМІЙ


Милістю Божою Архієпископ Константинополя - Нового Риму і Вселенський Патріарх

Для повноти Церкви

Благодать, Мир і Милість від Нашого Спасителя народженого у Віфлиємі

"Христос народжується знову і ангели співають ще раз:

'Слава в вишніх Богу і на землі мир людям, благовоління. ' " (Лк. 2.14-15)

Улюблені брати і сестри, діти в Бозі,

Ангели співають ці три чарівні рядки, а проте, більшість людей,хоча і святкують Різдво, не можуть сприйняти значення ангельської пісні, а натомість питають себе, чи сьогодні Бог по-справжньому славиться і чи потрібно його взагалі прославляти; де можна знайти мир на землі, про який співається, і чому сучасне людство повинно жити в благоволінні?

А все тому, що насправді більшість людей не славлять Бога - або своїми вчинками або словами. Багато з них навіть сумніваються в існуванні Бога та його присутності у їхньому житті. Багато людей також вважають Бога відповідальним за невдачі, котрі трапляються в їхньому житті. Однак ті, що нарікають на Бога, глибоко помиляються, адже зло від Нього не походить. Навпаки, любляче втілення Божого Сина і Слова, разом з подальшим Його Розп'яттям і Воскресінням, змінили людську подобу до її першозданої краси, подарували вічне життя і мир, вищий за будь-яке розуміння, зробили людей спадкоємцями Небесного Царства. Цей акт Божественної поблажливості, хоча і включає певне приниження, сам по собі здатен прославити людство. Тому, навіть якщо більшість людей не здатні прославити Бога у серці своєму, слава виявляється - через все творіння і всі речі, котрі відбувається поміж людей - на Того, Хто живе в вишніх. Ми також, з вдячністю взиваємо з Ангелами: "Слава в вишніх Богу", за неосяжність Його звершень і незбагненність Його любові до нас.

Все ж люди піддають сумніву друге ангельське проголошення: "І на землі мир". Як ми можемо говорити про мир, якщо половина планети перебуває в процесі або приготуванні до війни? Солодкий звук ангельського проголошення по відношенню "миру на землі" - це, звичайно. Перш за все, Божественна обіцянка, що, якщо люди дотримаються шляху, вказаного Новонародженою Дитиною, вони набудуть внутрішній мир та мирне співіснування. Але, на жаль, більшість людей запряжені в литаври війни та ігнорують запоруку миру на землі. Ми не кажемо тут про тих, хто самовіддано підтримує використання зброї, але про тих, хто перетворює слабке змагання на нерівний конфлікт, прагнучи знищення будь-якої опозиції. У зв'язку з цим, війна сприймається як реальність членами конкуруючих соціальних груп та партіями всіх видів - расових, політичних, партизанських, фінансових, ідеологічних, релігійних, спортивних і всіх інших, де мислення спрямоване у військове, а не мирне русло. Тим не менш, це не спростовує Істини, проголошеної Ангелами, про те, що через Різдво Христове та прийняття Його вчення, мир дійсно переважатиме на землі. Христос прийшов, несучи мир, і якщо Його мир не переважає у світі, то відповідальність за це лежить на тих, хто не здатен прийняти цей мир, а не на Бозі, Котрий дарує його.

Оскільки це позиція сучас6ного людства у світлі миру, запропонованого Богом, то не дивно, що благовоління рідко зустрічається поміж людей. Благий намір Бога стосовно людства не піддається сумніву, так само як благі наслідки Божественної любові, в принципі, очевидні всім людям, а особливо тим, хто приймає всі ангельські проголошення на практиці. З іншого боку, для тих, хто відкидає їх, використовує та ображає інших, результати виливаються в кризу стресу і тривоги, як кризу економічну і смислову, і, нарешті, екзистенційну невизначеність.

Улюблені брати і сестри, діти в Бозі,

Всі проголошення ангелів протягом народження Бога - це реальність, котрі існує, і котру сьогодні повністю переживають ті, хто вірить в Ісуса Христа як в Боголюдського Спасителя світу. Давайте почнемо з цього року переживати Різдво таким чином, який угодний Господу, подателю всіх благ, так, щоб ми могли відчути в наших серцях трансцендентний мир і благовоління Бога до нас. Присвятимо себе, як люблячі люди, стосункам з Богом і людьми, станемо щедрими, а не егоїстами. Давайте знімемо маски, які розділяють і віддаляють нас від Бога і його Людської Подоби, наших ближніх. І давайте наповнимо нашу долю подібністю до Бога вірою в Нього. Давайте також проголошувати ангельську пісню до людства, котре жахливо страждає і не може віднайти Мир і Благовоління традиційними способами. Єдиний шлях подолання війни і всіх форм кризи, таких як фінансова від якої страждає наш світ, це Господь Наш Ісус Христос, Котрий запевнив нас, що Він є Шлях, Істина і Життя. А тому ми прославляємо Бога в вишніх і Ісуса Христа, котрий зійшов з Небес, щоб жити поміж нас. І ми проголошуємо з ангелами, що мир доступний і дійсно існує на землі та в наших серцях, тому що ми визнали Бога через Його благовоління, щоб прийняти Його народження в плоті у яслах.

То ж давайте радіти Різдву Ісуса Христа в передчутті всіх благ оспіваних триразовим проголошенням ангелів. Амінь.

Фанар, Різдво 2011-12-22

+Варфоломій Константинопольський

Палкий проситель за всіх перед Богом