Релігієзнавець Андрій Юраш: ситуація в УПЦ «залежатиме від того, наскільки оточення Володимира готове діяти»


«УПЦ МП і так перебувала в орбіті РПЦ, однак митрополит Володимир прагнув зберегти певну самостійність Церкви. Знову відновилася дискусія про те, що останнє слово має бути за московським патріархом», - зазначив кореспонденту ГалІнфо релігієзнавець Андрій Юраш, доцент ЛНУ ім. Івана Франка.

На його думку, митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангл нині розпочав посилення саме проросійської позиції. «На жаль, українофільська група із найближчого оточення Володимира вчергове показала нездатність групуватися і рухатися вперед. Незрозумілою є їх невпевненість та постійний страх перед російськими керманичами», – вважає Андрій Юраш.

 За його словами, Москва вже тривалий час була занепокоєна україноцентричними настоями в оточенні Володимира і при першій зручній нагоді, за допомогою певних груп, скориставшись із поганого стану здоров’я митрополита, усунула його від керівництва.

 Релігієзнавець прогнозує, що єпископа Олександра (Драбинка) також усунуть та відправлять на Сумщину чи Рівненщину, і в подібний спосіб вчинять з усім оточенням Володимира. «Все буде залежати від того, наскільки оточення Володимира готове діяти. Можливо, їх задовольнить статус упосліджених архієреїв. Також не виключено, що вони наважаться на жорстоке протистоянняу боротьбі за самостійність. Поки однозначно важко спрогнозувати, чи придушать вони свою гордість та підуть у фарваторі тієї політики, яку їм нав’язують ззовні», – зазначив Андрій Юраш.

Джерело: www.religion.in.ua/news/ukrainian_news/14431-religiyeznavec-andrij-yurash-situaciya-v-upc-zalezhatime-vid-togo-naskilki-otochennya-volodimira-gotove-diyati.html