Українці з трьох країн прощалися у Львові з колядою


З відновленням незалежності України було знято заборону сповідування релігії, проведенню церковно-культурних заходів. Але не зважаючи на демократичний лад зразу було тяжко організувати те, що понад 50 років було підпільне та заборонене комуністичним режимом.

У 1997 р. з благословення Святійшого Патріярха УАПЦ Димитрія у м. Львові вперше на загальноміському рівні було проведено розколяду для православної громади. У львівській газеті «Високий замок» висвітлювалася інформація про відновлення давніх традицій і загальноміське колядування.
Власне перший фестиваль у далекому 1997 р. був не тільки проведений з благословення, але і багато в чому організований Патріярхом Димитрієм. Владика завжди мріяв про велику родину вірних, Він мав за мету, щоб православні жили як одна сім’я, часто зустрічалися, обмінювалися досвідом та постійно вдосконалювалися, прагнули до підвищення рівня професійності.
За 15 років свято «Прощання з колядою» переступило кордони м. Львова, та навіть області. За ці роки на львівській розколяді побували православні колективи із інших куточків України, а останні два роки радість про народження     Спасителя привозять представники української громади із діаспори.
Понад 10 років організацією розколяди займалися п. Люба Хмелюк та Віра Маркович, які старалися із мізерного власного фінансування зібрати колективи, за спільною колядою та невеличкою трапезою поприятелювати, звеселити православних християн у Львові. Саме сьогодні згадуються перші фестивалі, колективи, які разом завжди стояли на сцені, даруючи і несучи вість про народження Спасителя.
Незмінні за 15 років залишилися і стіни проведення «Прощання з колядою»  у Львівському коледжі     Бізнесу і права (вул. Клепарівська, 11), керівник якого, пан Петро Лазур, парафіянин церкви свв. апп. Петра і Павла, безкоштовно надає для здійснення просвітницької діяльності.
12 лютого 2012 р. у Львові відбувся XV фестиваль української коляди «Прощання з колядою-2012».
Із благословенням до присутніх від львівської єпархії УАПЦ звернувся настоятель Петро-Павлівського храму о. Микола Кавчак, який згадав про історію фестивалю.
Із вітальним словом до присутніх звернулися заступник голови міста з гуманітарних питань п. Василь Косів та Голова Львівського Ставропігійного Братства св. ап. Андрія Первозваного т. Тарас Дмитрик.
У фестивалі прийняли участь 15 колективів із м. Львова, Києва, Золочева, Тернопільщини та представники української діаспори з Румунії та Польщі.
Крім церковних хорів прибули щорічні учасники Софія Федина та ансамбль автентичного співу «Родовід», етно-гурт «Марвінок», ансамбль «Любисток».
Другий рік поспіль у фестивалі приймає участь українська православна громада м. Сянока (Польща). Зусиллями товариства Об’єднання українців у Польщі старша група пункту вивчення української мови у м. Сяноці під орудою п. Маріани Ярої показала присутнім вертеп та заколядувала давні надсянські коляди.
Вперше у Львові колядували українці з Румунії. Хор «Хвалім Господа» із с. Верхня Рівня подарував три давні мармороські коляди.
Колядували також господарі фестивалю – хор Братства св. ап. Андрія Первозваного під керівництвом п.     Ольги Деревецької. Саме завдяки цьому заходу 13 років тому було вирішено створити хоровий колектив, на базі якого можна б було проводити святкові заходи. Старостою та організатором стала п. Люба Хмелюк, яка протягом десяти років піклувалася про гуртування молоді, постійний незгасаючий ритм роботи хору та завжди знаходила можливість отримання коштів, необхідних для існування колективу, виїздних заходів. Неабиякого вкладу для розвитку колективу доклали перші диригенти п. Михайло Бачинський та п. Іван Кушнір. За ці роки кардинально помінявся склад колективу – прийшла молодь із Успенської, Петро-Павлівської та Володимирівської (м. Винники) парафій, відбуваються часті виїзди із просвітницькою метою по м. Львову та за його межі.
Крім коляд присутні мали змогу почастуватися пампухами, які приготовили та радісно роздавали батьки вихованців недільної школи «Християнська надія», що діє при Успенській Ставропігійній церкві м. Львова. Під час пригощання грав зведений музичний ансамбль із представників колективів м. Києва, Сянока та с. Мишковичі (Тернопільська облі.), а колядували усі гості.
Завершив виступ хор «Оранта» Ставропігійної церкви Успіння Пресвятої Богородиці м. Львова.
Із подячним словом до присутніх звернувся голова організаційного комітету п. Юрій Федів.
Соборною колядою «Бог Предвічний» закінчився XV фестиваль «Української коляди «Прощання з колядою».
Незміною ведучею протягом останніх 4-х років залишилася Марта Максимець, парафіянка Успенської церкви м. Львова.

Від щирого серця хочу подякувати представнику міської ради п. Василю Косіву, духовенству львівських храмів УАПЦ, які прибули розділити із вірними радість коляди та усім добрим людям, які взяли активну участь у проведенні даного фестивалю, а саме: парафіянам Покровської церкви УАПЦ с. Лисиничі (за теплу зустріч колективу із Румунії), парафіянам церкви свт. Володимира Великого УАПЦ м. Львова (Винники) сім’ї Марії Банах (за теплу зустріч колективу із Польщі), родинам Марії Мазуркевич,  Романа Максимовача, Олександра Москаля, Лесі Степаняк, Рози Козак, Віри і Костя Марковичів, Оксани Вітер, Нелі Гамерник, Володимира Фриза, Назарія Андріюк, Ганни Матвіїв, Наталі Пецюх та усім хто приклав великої допомоги у проведенні даного заходу.

Юрій Федів, голова організаційного комітету проведення фестиваль української коляди «Прощання з колядою» 2009-2012 рр.