ХАРКІВСЬКІ ЄПАРХІЯЛЬНІ НОВИНИ за листопад 2008 року


4 листопада 2008 р. В селі Мала Макарівка Іванківського району на Київщині було освячено місце побудови храму на честь Вишгородської ікони Пресвятої Богородиці. З благословення архиєпископа Харківського і Полтавського Ігоря чин освячення очолив київський декан о. Дмитро Присяжний.

Йому співслужив настоятель парафії Вишгородської ікони Пресвятої Богородиці о. Назарій Момотюк. Крім численних парафіян на освяченні були присутні сільський голова Сергій Руденко, гості з Боярки та сусіднього села Сукачі, де є парафія УАПЦ (настоятель о. Назарій Момотюк). О. Дмитро Присяжний привітав громаду з початком спорудження храму, передав благословення єпархіяльного архиєрея й подарунки від Київського деканату УАПЦ.

 

 

9 листопада 2008 р.

 

В день пам'яти прп. Нестора Літописця, 9 листопада 2008 р., в Свято-Дмитрівському катехитично-пастирському центрі м. Харкова пройшла перша зустріч випускників Колеґії Патріярха Мстислава - єдиної національної вищої богословської школи на Лівобережній Україні, яка відзначає нині своє 15-річчя. Гостей зустрічав стенд, який висвітлював історію богословської школи. Зустріч розпочалася Архиєрейською Святою Літургією. Її очолив випускник, а нині - ректор Колеґії Патріярха Мстислава, архиєпископ Ігор Ісіченко. Співслужили інспектор Колеґії прот. Сергій Підтягин, викладачі прот. Віталій Зубак, прот. Ігор Литвин, о. Володимир Червонников, випускник Колеґії о. Дмитро Романків. Низка випускників і студентів прийняли Святі Тайни. У своєму пастирському слові владика Ігор вказав на головну апостольську місію Колеґії - несучи євангельське слово, збагачувати українське суспільство досвідом християнської спільноти, де плекається братня любов. Він подякував парафіяльній громаді Харкова за жертовну допомогу Колеґії, пригадав спочилих викладача аскетики ієромонаха Йосафата Воротняка, ЧСВВ, методиста Євгенію Мартем'янову, бібліотекаря Лідію Андрійко. Було відправлено панахиду за спочилими. У парафіяльній каплиці пройшла зустріч випускників. Її вела методист Тетяна Трофименко, канд. філолог. наук. На зустрічі виступили перший викладач Колеґії, а нині ректор Львівської духовної семінарії митр. прот. Василь Луцишин, інспектор прот. Сергій Підтягин, викладачі прот. Віталій Зубак, прот. Ігор Литвин, о. Володимир Червонников, Ніна Немировська, випускники різних років. Надійшли привітання від митр. прот. Мирона Бендика, митр. прот. Василя Сагана, митр. прот. Юрія Бойка. Зустріч завершилася братньою трапезою, повною спогадів про зворушливі, а часом кумедні епізоди з життя Колеґії.

 

19 листопада 2008 р.

В Українському культурному центрі Харкова пройшла науково-практична конференція, присвячена історії голодомору 1932-1933 рр. Конференція відкрилася заупокійною молитвою, яку відправив прот. Віталій Зубак. Архиєпископ Ігор Ісіченко звернувся до учасників конференції з пастирським листом.

 

20-21 листопада 2008 р.

У Львівському національному університеті ім. вана Франка проходила Міжнародна наукова конференція "Українська філологія: школи, постаті, проблеми". Вона була присвячена 160-річчю відкриття першої в історії кафедри української словесности, яку очолив о. Яків Головацький. Згодом професором кафедри був відомий історик літератури о. Омелян Огоновський. На запрошення організаційного комітету архиєпископ Ігор Ісіченко взяв участь в урочистому відкритті конференції та звернувся до українознавців Львівського національного університету з привітанням: "Дорогі Брати і Сестри! Шановні Колеґи! <<Весна народів>> залишила нам, філологам-україністам, добру спадщину. І 160-річна присутність у науковому житті України кафедри руської філології та її наступників може пізнаватися по її плодах (Мт. 7:16). Ці ж плоди незвідні до тисяч випускників та сотень публікацій. Львівська філологічна традиція засвідчує нам мужній досвід протистояння асиміляційним впливам і тонке відчуття закорінености літературного тексту чи мовного явища в національному бутті. Тут ми зустрічаємо унікальні для України й такі промовисті для кожного християнина взірці священичої присутности на університетській філологічній кафедрі, що створюють перспективу для гармонійного сполучення в академічному колективі невпинного наукового пошуку й здорового духовного життя, здатного природно інтеґрувати в себе нові покоління. Тяглість традиції, репрезентована рясними науковими плодами й монументальними постатями попередників, формує чудові вихідні можливості для молоді. Складаючи Вам щирі вітання й подяку за гідне продовження львівських українознавчих традицій, прошу, аби Вашу наукову й педагогічну працю щедро поблагословив Той, <<що в усякій скорботі Він нас потішає, щоб змогли потішати й ми тих, що в усякій скорботі знаходяться, тією потіхою, якою потішує Бог нас самих>> (2 Кор. 1:4). <<Бо земля, що п'є дощ, який падає часто на неї, і родить рослини, добрі для тих, хто їх і вирощує, вона благословення від Бога приймає>> (Євр. 6:7). Хай же дощ Господнього благословення, падаючи на 160-літній львівський сад філологічної науки, буде рясним і теплим, щоб буяли в цьому саді все нові й нові добрі рослини".

 

20-21 листопада 2008 р.

Архиєпископ Ігор взяв участь у Міжнародній науковій конференції "Українська філологія: школи, постаті, проблеми", присвяченій 160-річчю кафедри української словесности Львівського університету. Владика привітав учасників конференції на пленарному засіданні, виступив із доповіддю "Сакраментальний простір барокового дискурсу" й прилучився до дискусій круглого столу "Досвід кафедри української літератури ім. академіка Михайла Возняка і проблеми сучасної медієвістики".

 

21 листопада 2008 року

Коли Церква вшановує Собор Архистратига Михаїла і всіх небесних сил безтілесних, відбулося перше храмове свято в селі Коженики Білоцерківського району Київської области. Очолив святкову Літургію київський декан о. Дмитро Присяжний у співслужінні з настоятелем парафії прот. Сергіем Ковальчуком. На Святий Літургії, крім мешканців села, були присутні гості з Боярки. Богослужіння правилося в невеличкій каплиці, що була збудована завдяки зусиллям титаря Михайлівської парафії пана Дмитра Шодлуна. Після закінчення богослужіння відбувся хресний хід навколо каплиці, а потім пройшла коротка зустріч з парафіянами, що завершилася святковим обідом.

 

22 листопада 2008 р.

В парафії Всіх святих землі Української м. Красний Луч Луганської області (настоятель прот. Сергій Підтягин) було відправлено Заупокійну Святу Літургію за всіма жертвами геноциду українського народу в ХХ ст. Після цього парафіяни на чолі з настоятелем пройшли до пам'ятника жертвам загиблим шахтарям. Панахиду за жертвами голодомору співслужили прот. Сергій Підтягин і настоятель місцевого храму УПЦ-МП митр. прот. Сергій Бабич. Чи не вперше в цьому реґіоні за спокій душ померлих земляків молилися разом парафіяни УАПЦ та УПЦ-МП.

 

28 листопада 2008 р.

В Донецькому державному університеті інформатики і штучного інтелекту пройшла XXIV міжнародна науково-практична конференція <<Роль науки, релігії та суспільства у формуванні моральної особистости>>, присвячена 90-річчю заснування Національної Академії наук України. На запрошення організаторів у конференції взяв участь архиєпископ Харківський і Полтавський Ігор Ісіченко. Він виступив на пленарному засіданні з доповіддю <<Духовний потенціял православної спільноти й перспективи творення громадянського суспільства в Україні>>. Архиєпископ Ігор відвідав Центр релігіознавчих досліджень і міжнародних духовних відносин, зустрівся з його керівництвом і передав для бібліотеки Центру свої праці та видання Харківсько-Полтавської єпархії. Керівник Центру Ігор Козловський ознайомив архиєпископа Ігоря з науковою та педагогічною діяльністю релігіознавців відомого донецького наукового осередку. Владика Ігор помолився в каплиці Реєстрового козацтва, що діє при Донецькому державному університеті інформатики і штучного інтелекту, й того ж дня повернувся до Харкова. У поїздці до Донецька архиєпископа Ігоря супроводжував канцлер Харківсько-Полтавської єпархії прот. Віталій Зубак. Текст доповіді архиєпископа Ігоря ближчим часом буде оприлюднено в електронних засобах інформації, а згодом буде надруковано в Донецьку.