Вселенська Патріархія збирається обмежити приплив ченців-іноземців на Святу Гору Афон


Священний Кинот Афону нещодавно отримав велике послання Вселенського Патріарха Варфоломія, - повідомляє Путівник по Афону з посиланням на портал Romfea.gr

У цьому документі висловлено занепокоєння у зв'язку з намаганнями «автономізації» Афону і «зміни його зовнішності» через неконтрольований і безперешкодний приплив ченців негрецького походження.

Константинопольський Патріархат повідомляє, що відтепер не буде давати дозволу на поселення «не грекомовних ченців» в грекомовних монастирях. Також у листі дана рекомендація про те, що число ченців іноземців не має перевищувати десяти відсотків від загального числа ченців на Святій Горі Афон.

Фактично це рішення означає заборону для іноземців селитися на Афоні, так як число ченців негрецького походження наразі вже перевищує позначку в 10 відсотків від загального числа ченців.

Це рішення викликало багато запитань у Афонських ченців, так як «Вселенський Патріарх закликає глав Помісних Православних Церков до єдності і в той же час, надсилає лист, в якому ділить афонські монастирі на грекомовні і не грековомовні».

Священний Кинот Святої Гори планує розглянути послання Патріарха по закінченні першого тижня Великого Посту.