В Карпатській єпархії УАПЦ відслужили літію за розстріляними співвітчизниками в Бабиному Яру під час другої світової війни


29 вересня 2015 року, біля пам'ятника жертвам політичних репресій в м. Ужгороді, у сквері Небесної Сотні, Преосвященнійший Віктор Бедь, єпископ Мукачівський і Карпатський, керуючий Карпатською єпархією Української Автокефальної Православної Церкви, ректор Карпатського університету імені Августина Волошина та Української богословської академії у співслужінні духовенства Карпатської єпархії УАПЦ, представників професорсько-викладацького складу, співробітників та студентів Карпатського університету імені Августина Волошина та Української богословської академії відслужив заупокійну літію з нагоди 74-х роковин з початку масових розстрілів німецько-фашистським окупаційним режимом українців і представників інших національностей у Бабиному Яру під Києвом

в 1941 - 1943 рр.

 У молитві до Господа Бога владика Віктор просив прощення всіх земних провин, допущенних з власної волі чи під примусом небіжчиками, дарування їх душам вічного спокою і життя у піднебессі.

 Від єпархії, університету та академії біля підніжжя пам'ятника жертвам політичних репресій було покладено живі квіти та запалено поминальні лампадки.

 Участь в ушануванні пам'яті жертв Бабиного Яру прийняли також представники Закарпатського об'єднання "Україна Соборна" та громадських організацій - "Християнсько-народної спілки

Закарпаття" і "Молодь Закарпаття".

 Після відправлення літії з поминальним і повчальним архіпастирським словом до присутніх звернувся Преосвященнійший владика Віктор, який наголосив на важливості пам'ятати про трагічні сторінки з історії нашого українського народу та намагатись жити за Заповіддю Спасителя нашого Ісуса Христа у любові один до одного. Також перед присутніми виступила і віце-ректор Карпатського університету імені Августина Волошина доцент Валерія Сіка.

 Прес-служба Карпатської єпархії УАПЦ

 

Історична довідка:

Бабин Яр - урочище на північно-західній околиці Києва.

Бабин Яр став всесвітньо відомим через масові розстріли у 1941-1943 роках, здійснені німецько-фашистським окупаційним командуванням під час Другої світової війни.

За свідченнями очевидців, у Бабиному Яру ховали жертв Голодомору 1932-1933 років, штучно організованого і здійсненого комуністично - радянським режимом СРСР.

Під час німецько-фашистської окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами мирного українського населення і радянських військовополонених, зокрема підпільників, членів Організації Українських Націоналістів, заручників та інших.

Лише за два дні 29 та 30 вересня 1941-го року там було розстріляно майже 34 тисячі наших співвітчизників.

Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від німецько-фашистської окупації. У 1941-1943 роках у Бабиному Яру було розстріляно 621 члена ОУН, серед них і відому українську поетесу Олену Телігу разом із чоловіком.

У різних публікаціях даються різні цифри загальної кількості знищених у Бабиному Яру - приблизно від 100 тисяч до 200 тисяч осіб.