Братчики взяли участь у вшануванні 100 річчя від дня народження Патріярха Димитрія у м. Золочеві


5 червня у м. Золочеві пройшла урочиста академія, присвячена 100 річчю від дня народження Патріярха УАПЦ Димитрія.

Для Золочівщини постать Патріярха Димитрія є доволі рідною. У 1945-1946 рр. саме в цей району було переселено у рамках репатріації населення між комуністичною Польщею та радянською Україною більшість жителів с. Глідно та сусідніх сіл Березівського повіту Республіки Польща. Родина Яремів була переміщена у м. Глиняни та сусіднє с. Женів. Саме у храмі св. Димитрія у с. Женева о. Володимир Ярема служив першу св. Літургію.

Урочиста академія розпочалася із молитви за український народ, яку написав Патріярх Димитрій. Із доповіддю про мистецьку працю Владики виступив онук Кость Маркович, який викладає у Львівській академії мистецтва та займається упорядкуванням праць по досліденню іконопису Західної України.

На свято прибули представники районних товариств переселених українців із Надсяння, Лемківщини та Холмщини. Керівник "Родинного дерева" п. світлана Наливайко у своєму виступі описала красу природи Глідного, освіченість місцевого українського населення та його самосвідості.

Віра Маркович, донька Патріярха, розповіла про батьківську любов до дітей, парафіян і священиків.

Надзвичайно вразило присутніх теплі спогади про батька, який намагався дітям дати добру освіту, закласти основи любови до Бога та християнської сім'ї.

Відомий композитор та поет Теодор Кукурудза поділився своїми спогадами про Патріярха, ще коли Він був парафіяльним священиком о. Володимиром Яремою, про перші патріарші відправи в Києві у храмі свв. Бориса і Гліба на Теремках. Пан Теодор виконав дві пісні, які присвятив світлій пам'яті Владики Димитрія.

Слово до громади мав також Голова Золочівської РДА п. Володимир Нєдзельський, від Фонду Патріярха Димитрія Голова Львівського ставропігійного Братства св. ап. Андрія Первозваного диякон Юрій Федів (м. Львів), від музикознавців Золочева Неля Мельник, архітекторів району - Петро Кобелька.

Під час урочистої академії присутні мали змогу почути поезію авторства Патріярха Димитрія, яку зачитали п. Христина Дудар (м. Глиняни), п. Ярина Сухецька (Голова Золочівської "Просвіти"), Іван Вархола (керівник Золочівського народного театру).

Музичний супровід академії забезпечили парафіяльний хор храму св. Софії УАПЦ м. Золочева та квартет духовенства Золочівського деканату УАПЦ "ЛЕВИТ".

На академії був присутній представник української діаспори Канади проф. Роман Єренюк із м. Вінніпегу.

Завершилася академія подячним словом Золочівського благочинного митр. прот. Василія Сагана та спільної молитви "Боже великий, єдиний".

Автор сценарію та ведучий - митр. прот. Юрій Юоечко, парох громад УАПЦ с. Городилів та Єлиховичі Золочівського району.