“Церква – Божа установа служіння”


Нещодавно в Австралії відбувся 18-ий Звичайний Собор Єпархії Української Автокефальної Православної Церкви Австралії та Нової Зеландії. Ієрархи, духовенство і віруючі єпархії Австралії і Нової Зеландії зібралися 9-10 липня, на Покрову у приході Флемингтон (Сідней), Новий Південний Уельс, Австралія.  Самому Собору передували засідання Єпархіальної ради, консисторії і конференція духовенства. Учасники Собору представляли всі парафії єпархії. Митрополит Антоній, верховний ієрарх Української Православної Церкви в діаспорі, відкрив Соборі з молитвою і попросив двох інших ієрархів - єпархіального правлячого архієрея, Архієпископа Іоанна і Преосвященнішого Данила, члена Ради єпископів Церкви в діаспорі - приєднатися до нього в благословенні Соборі.

Підчас нарад Собору був дуже цікавий звіт пані добродійки Катерини Соломко про дію в Центрі Православ'я в Канберрі. Вона говорила про численні відвідини Музею, куратором якого була до недавна пані Люба Соловій (вона також подала обширний звіт, який був надрукований) - групами туристів. Вказала на те, які вражіння вписуються в книжку відвідувачів, складаються відвідувачами, (не українці). І всі відгуки дуже позитивні, похвальні.

Дуже високі оцінки, що до Музею дає і Посольство України, яке знаходиться зовсім недалеко від Православного Центру. Колишні посли і теперішний посол співпрацюють з Парафією УАПЦ в Канберрі і вживають приміщення Музею для зустрічей, які посольство влаштовує для дипломатів, які в Канберрі працюють в посольствах своїх країн. Остання така імпреза «День української культури» 6.5.ц.р..

А також панi Катерина розказала про візиту Президента України Петра Порошенка й його дружини Марини в Православному Центрі та вшанування ними жертв Голодомору біля пам'ятника.

Короткий звіт з праці за останні місяці в Музеї, подала пані Роксолана Мішалов, яка перебрала в липні 2015 року обов'язки куратора від пані Соловій. Багато не вдалося зробити через різні непередбачені причини. Хоч були договори з Музеєм в місті Бонеґіла, де перебували перші українські біженці, які прибули до Австралії після Другої Світової війни. Присутні погодилися з тим, що Православний Центр з його Музеєм Тисячоліття являється великим скарбом Єпархії УАПЦ в Австралії й вважали, що працю його треба посилити.

Обрано нових членів до Консисторії, яку очолив отець Михайло Соломко з Канберри - заступник голови - о. Євген Кваснюк о. Михайло Смолинець секретар - пані Галина Касіян скарбник - Володимир Войтович Контрольна Комісія - диякон Волтер Славен, Іван Жиравель, Богдан Володимирів Церковний Суд - архимандрит Онуфрій, Анатолій Жуківський пані Оля Гуцало-Бюкенен.

Єпархіяльна Рада: - Правлячий Єпископ, о.Онуфрій, о.Касіян, Оля Бюкенен, Петро Мовчан, Надя Нaмурен, Богдан Даюк, Павла Зелінська, Ірина Кваснюк. Митрополит подякував отцеві Миколі Сердюкові і всім членам Консисторії за їх довголітню працю й всім присутнім за виважену участь в соборі, який провели спокійно.

Молитвою ділова праця 18 - го Собору закінчилася.

НЕДІЛЯ: 10.7.2016 - Завершення Собору Погода була прекрасна. Сонце не жаліло своїх променів. Як на зиму був дуже гарний ранок. Біля вхідної брами гостей Високопреосвященного Митрополита Антонія й Владику Даниїла хлібом і сіллю вітала голова сестрицтва Павла Зелінська, привітальним словом голова Парафіяльної Ради Володимир Войтович, діти подарували їм квіти Софійка Фалон, Матей Таранець, він привітав Владик англійською мовою.

Біля входу до церкви Владик зустріли о. Микола Сердюк, о.Микола Соломко, диякон Волтер Славен, Микола Соломко, Артур Весік. Запросили Владик до храму. Архиєрейську Богослужбу відправляв Митрополит Антоній у сослужені Владики Даниїла, і у співслужінні всього діючого духовенства єпархії. Дияконував Волтер Славен. Співав церковний хор під диригентурою Лариси Ковальчук.

Підчас святочного обіду виступив з привітанням шановний посол України др. Микола Кулініч, який приїхав з консулем Миколою Джиджорою з Канберри. Від Союзу Українських Організацій Австралії вітання читав Юрко Ткач і від Фундації Карпат - головний директор Володимир Войтович. Він передав Владиці Даниїлові коноверту з грошевою дотацією 2135 дол. парафії Св. Покрови, для допомоги дітей-калік в Україні, якими опікується УПЦ США.

В концертовій програмі брали участь церковний хор, співала в супроводі бандури Лариса Буряк, зокрема приємно вразила вона присутніх виконанням молитви «Аве Марія». Співав і чоловічий квартет Вадим Домашевський, Володимир Ковальчик, Брет Коміно й Володимир Войтович, брати Гарасим та Матей Таранці, старший брат грав на кларінеті, і співали найстарша парафіянка Клава Дяченко разом з Ларисею Ковальчук й її батьком Володимиром та Вадимом Домашевським.

Вітали Преосвященного Владику Іоана з днем народження, імянинами і відходом на пенсію...Піднесли торта, якого спекла Мирося Івасик. Бажали Владиці, щоб скоро повернулося здоров'я. Лунали акорди « На многії літа!» Високопреосвященний Митрополит Антноній поділився з пристутніми короваєм, яким його й Преосвященного Владику Даниїла вітала при вхідній брамі. Дякувалося сестрицям і паням відділу Союзу Українок іменні княгині Анна Ярославна, які готовили обіди й вечері підчас Собору, а які піднесли Владикам подарунки - книжки про Австралію.

Отак закінчилася дуже важлива подія в житті нашого суспільста Австралії, її одного відтинку УАПЦ.

Гості розїхалися а ми чекаємо на діяльність ново обраної Консисторії. Дай Боже, щоб вона була дуже плідною й корисною для Церкви й всього суспільства.

Послання 18-го Звичайного Собору Єпархії Української Автокефальної Православної Церкви Австралії та Нової Зеландії до українських Православних християн

Церква – Божа установа служіння…”

“Читаючи сторінки Святого Письма ми починаємо усвідомлювати, що на нас поставлена надзвичайна та свята відповідальність. Господь наш Ісус Христос неодноразово закликає нас бути служителями Словa Божого та діяти в ім’я Його любовю та служінням...” – Митрополит Антоній, Звернення до 18-го Звичайного Собору.

Делегати 18-го Звичайного Собору Єпархії УАПЦ Австралії та Нової Зеландії, під проводом наших ієрархів, підтвердили те, що нам потрібно звертати більше уваги на потреби наших братів і сестер навколо нас. Дбати про ближніх є в основі Богом даного Заповіді: “Любіть Бога всім серцем своїм, і любіть ближнього свого як самого себе.” Ця надзвичайно важлива відповідальність включає в себе ідею “благодійності”. Господь і Спаситель наш Ісус Христос і наша Свята Церква вчать нас, що основою благодійності є нагодування голодних, напоєння спраглих, одягнення нагих, прийняття бездомних, відвідування хворих та тих, що у в’язниці, і на кінець жертвування самих себе заради своїх ближніх. Наша любов до Бога виражається в тому, на скільки ми ставимо потреби інших перед нашими власними потребами.

Ми, вірні Української Автокефальної Православної Церкви Австралії та Нової Зеландії є тісно пов’зані з нашим суспільством в якому ми живемо, і тому ми повинні прийняти заклик Господній до служіння та рознести вчення Церкви в життя усіх наших громад. Ми молимось, що Господь просвітить нас, щоб ми зуміли відкрити свої очі, і допоможе нам присвятити наші серця і розум до викликів модерного суспільства та можливостей допомагати нашим ближнім. В цьому дусі, Собор заохочує кожну парафію стати благодійниками своєї громади – тому, що ми є слугами один одного вчинками любові і милосердя.

Господній заклик до служіння вимагає від кожного з нас перестати дбати про самих себе, а бути більш відкритими для потреб інших. Ми не повинні боятися вживати нові методи служіння та засоби комунікацій для того, щоб сповнити цей заклик до служіння. 

Особиста присутність та благословенням наших ієрархів, духовенства та вірних, що зібралися на 18-й Звичайний Собор є запорукоюнашого успішного служіння в ім’я Господнє. Ми вдячні Всесвятішому Вселенському Патріарху Варфоломію за благословення, котре передав нам Високопреосвященний Митрополит Антоній під час Собору. З постійною думкою, про переживання Його Всесвятості за духовний зріст Української Православної Церкви в Україні у цей важкий період, ми запевняємо Патріарха Варфоломія у молитовній підтримці в той час коли він старається безбечно керувати Церквою через бурхливі води, які затримують встановлення єдиної Помісної Української Православної Церкви, незалежної від ніяких чужинних втручань.

Духовенство та вірні, що зібралися на 18-й Звичайний Собор УAПЦ Австралії та Нової Зеландії радіють і знаходять мир у благословеннях та проводі наших ієрархів – Високопреосвященнішого Митрополита Антонія, Високопреосвященнішого Архиєпископа Івана та Преосвященного Єпископа Даниїла – та сердечно дякують їм за неперестанну духовну підтримку, за люблячу працю на добро Святої Української Православної Церкви та за їхні молитви про освячення та спасіння Її вірних дітей. Нехай наш люблячий Господь дарує їм доброго здоров’я, миру та сили у служінні в Його Винограднику. Одночасно висловлюємо наші щирі вітання ієрархам та духовенству та вірним братніх Українських Православних Церков в Україні та поза її межами.

Усвідомлюючи духовне та національне надбання нашого народу з молитвою на устах ми згадуємо засновників Єпархії Австралії та Нової Зеландії котрі саможертовно працювали над збереженням спадщини Українського Православ'я в Австралії та передали естафету служіння наступному поколінню. Саме це наступне покоління взяло на себе обов’язок в організації Собору Єпархії і за їхнє служіння ми висловлюємо вдячність, а саме настоятелю та парафіянам Української Автокефальної Православної парафії Покрова Пресвятої Богородиці в Стратфілд Вест, Сідней.

З доземним поклоном вдячності за роки служіння в Христовому Винограднику – нашій Єпархії, ми молимо Всевишнього Бога про щедрі благословення здоров’я та доброботу для Архиєпископа Іона, який протягом останніх 16 років опікувався духовним добробутом Єпархії та із закінченням цього Собору відходить на заслужений відпочинок. Одночасно, Собор Церкви вдячний протопресвітеру Миколі Сердюку за останніх 20 років відданого служіння – сповнюючи обов’язки голови Консисторії Єпархії та пану Ярославу і пані Любі Соловій за їхню довголітню працю, опікуючись архівами Єпархії та музеєм в центрі Православ’я в столиці Австралії - Кенбері.

Окрім того Собор Церкви висловлює вдячність Українським громадським організаціям Карпати та Дністер за їхню щедрість та підтримку діянь Собору та служінню Церкви.

 Фото - Марічка Галабурда Чигрин Більше фото

За матеріалами сайту - http://svitua.org/