Братський хор "Ставрос" відвідав гуцульський фестиваль у м. Рахові Закарпатської області


3-4 вересня хор "Ставрос" Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозванного  перебував у м. Рахові Закарпатської області у рамках проведення двох етно-фольклорних фестивалях: "XXIII Міжнародному Гуцульському фестивалі" та "XVI Фестивалі - ярмарку Гуцульська бриндзя".

Старт святу дала кількатисячна хода від центру міста до гірського амфітеатру '' Буркут", участь у якій взяло керівництво Закарпатської області, представники Всеукраїнського об'єднання "Гуцульщина" та гуцульських громад Львівської, Івано-Франківської області, міста Києва, делегацій 21 селищ Рахівського району та гостей з Латвії, Молдови, Німеччини, Румунії, Польщі. Родзинкою цьогорічної гуцульської ходи стала участь кількох десятків трембітарів, які 3 вересня встановили новий національний рекорд України "Найбільша кількість трембітарів (56) в одній локації".

Початок Фестин ознаменувало запалення полонинської ватри. Святкова Гуцульщина зібрала на схилах Карпат кілька тисяч туристів з різних куточків України, близького та дальнього зарубіжжя, більше сотні виробників традиційних карпатських сирів та бриндзі, десятки творчих колективів, митців та майстрів прикладного мистецтва.

В імпровізованих гуцульських садибах присутні могли ознайомитись з побутом громад, що проживають у високогір'ях Карпат: автентичними стравами, традиційним одягом та ужитковим мистецтвом .

 Символічним стало розмаїття українського національного вбрання, головних уборів, прикрас. Абсолютна більшість гостей та учасників свята прибули на Рахівщину у вишиванках, які передали колорит та багатство візерунків усіх регіонів України.

З самого ранку і до пізнього вечора проходило мистецьке свято. Глядачі побачили та почули виступи фольклорних, хореографічних, театральних, хорових колективів.

У рамках фестивалю хор "Ставрос" Львівського Ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозванного дав концерт для жителів села Поляна Косівська. Актова зала селищного будинку культури ледве вміщала всіх бажаючих. Виконуючи твори "Отче наш" та "Хваліте" о. Михайла Вербицького, "Нехай сповняться уста наші" Артемія Веделя, "Святий Боже" Петра Гончорова, стародавній кант "О, Всехвальная мати" , "Під твою милість" Ігоря Соневицького хор ознайомив слухачів з багатством і різномаїттям жанрів та стилів української духовної музики.

Гучними оплесками зустріла публіка виконання українських народних пісень: лемківських "Лісом, лісом" та "Дам я яловицю", ліричних "Не світи місяченьку" та "Ой у полі криниченька" , стрілецької "Гей, видно село" братів Лепких. Символічним стало виконання "перлів розсипного карпатського намиста" - "Коломийки" Андрія Гнатишина.