Братство відвідало історичні та літературні місця Вишгорода та Боярки (Київщина)


21-23 липня Львівське крайове ставропігійне братство св. ап. Андрія Первозваного відвідало історичні та літературні місця м. Вишгорода та м. Боярки (Київська обл.). За доброю традицією Братство щороку організовує для братчиків та вірних львівських храмів УАПЦ пізнавальну поїздку на Наддніпрянщину.

Першою зупинкою була церква свв. мчч. Бориса і Гліба, заснована ще за княжих часів та, за переказами, саме у цьому храмі похоронені були свв. мчч. Борис і Гліб. Братчики помолилися у храмі та приклалися до копії чудотворної ікони Матері Божої Вишгородської. На жаль, у місті, яке бере свій початок з V ст., не збережено жодної архітектурної цінності – під час Другої світової війни, зокрема під час боїв за Київ Вишгород повністю був знищений. І сучасна влада не дбає про вивчення та збереження історії міста, - відкриті тільки Історичний музей та Музей історії гончарства. Перший на час наших відвідин Вишгорода був зачинений, тож Братство побувало тільки в Музеї історії гончарства. Приємна і тепла зустріч працівників Музею залишиться, мабуть, у всіх, як добрий спогад про місто. Саме у Вишгороді збережена унікальна піч XI ст., аналогів якій немає у світі. Працівники ретельно зберігають, крім кераміки і вишивки, інші речі побуту, які були окрасою помешкань місцевих жителів.

Нещодавно у Вишгороді розпочалися богослужіння громади УАПЦ (настоятель ієр. Андріан Іващенко), - тож від громади УАПЦ Львівщини було передано комплект вишитих риз новоутвореній парафії.

У місті Боярці братчиків чекав настоятель Покровської церкви УАПЦ митр. прот. Дмитро Присяжний, декан Київського деканату. Священик радо зустрів гостей із Львова, розповів історію храму та зробив екскурс парафією. Приємно вразила організація роботи із вірними, обстава приміщення для катехитичної і просвітницької роботи із громадою, саме ставлення священика до своєї пастви. Письменники, художники, співаки, науковці - парафіяни Покровської парафії,  люди, на яких тримається УАПЦ у м. Боярці,.

Братство відвідало Історичний музей міста, школу № 2, де свого часу базувався штаб Січових стрільців, а також могилу Володимира Самійленка та поховання вояків УНР.

Приємними також були зустрічі та знайомства із самими парафіянами Покровської церкви, зокрема поетесою п. Лесею Коваленко, художником, поетом п. Андрієм Ткаченком, журналістом інформаційного агенства «Боярка-інформ» Радиславом Кокодзеєм, який висвітлив у місцевих ЗМІ приїзд львів'ян до Боярки, та директором наукової бібліотеки ім. М. Максимовича Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олегом Сербіном.