Хор "Ставрос" відвідав 5-й фестиваль "Небесні перевесла"у Полтаві


22 жовтня у Полтаві відбувся 5-й фестиваль духовної пісні "Небесні перевесла", організований Управлінням культури Полтавської ОДА та Харківсько-Полтавською єпархією УАПЦ. На нього завітали колективи з різних куточків Полтавщини, а також хор "Ставрос" Львівського крайового ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного, який гідно представив співочу християнську Галичину.

Із вітальним словом звернувся прес-секретар Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ ієр. Олександр Горай, який зачитав вітального листа від правлячого архієрея УАПЦ Високопреосвященнішого Афанасія. Зокрема у листі було висловлено подяку управлінню культури Полтавської ОДА, а також колективам, які відкривають нову сторінку у своєму творчому доробку, вивчаючи і пропагуючи духовні твори українських корифеїв.

Особлива увага була звернена на хор "Ставрос" зі Львова. Цікавим були виступи дитячих колективів з Івонченців та Івашківців, де діють парафії УАПЦ, єпархіяльного хору Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, а також свій високий професійний рівень показали вчителі музичних шкіл з Кременчука та Лохвиччини.

Полтавського державного музичного училища ім. Миколи Лисенка продемонстрував світову класику Вівальді.

Як зазначив у коментарі для "Успенської вежі" начальник управління культури Полтавської ОДА Геннадій Іванович Фасій, "цей фестиваль сприяє формуванню духовної культури регіону, адже за п'ять років розширив коло колективів, а також і слухачів. Я був присутній на усіх 5-ти фестивалях. Приємним є збільшення музичного репертуару та якості його виконання. Рівень власне почали піднімати гості зі Львова, які вперше три роки тому приїхали до нас. Сьогодні у фестивалі бере участь і наш Музичний коледж, що мені дуже є приємно.

Спочатку якось задумувався над назвою "Небесні перевесла", чи пасує, чи підходить вона? І, мені, здається, що досить влучно її підібрали, бо цей фестиваль на музичному рівні має поєднати духовно різні конфесії. Ми розіслали запрошення усім, проте не всі цим скористалися через приналежність до певно визначеної конфесії.

Для мене це є і особисте свято, бо я бачу, наскільки вперед пішов цей захід, і якими темпами він прогресує".

Ведуча та сценарист фестивалю Заслужений працівник культури України Валентина Шемчук також позитивно оцінює проведення заходу, який п'ять років поспіль приймає Обласний краєзнавчий музей ім. В. Кричевського. "Це вагомий відтинок мого життя, і я дякую Богу, що долучаюся до пошанування високого духовного мистецтва. Останні два роки фестиваль перевершує наші очікування, і ми раді, що українська духовна пісня у Полтаві має свій розвиток і поширення".

о.д. Юрій Федів