Духовенство УАПЦ прийняло участь у перепохованні розстріляних в 1942 р. членів ОУН


На кладовищі міста Чортків Тернопільської області у рамках відзначення Дня Гідності та Свободи перепоховали останки 60 членів ОУН, розстріляних та таємно закопаних німецькими окупантами у 1942 році.

Єпископ Тернопільський Тихон УАПЦ разом із духовенством прийняв участь у заупокійній молитві

Серед ідентифікованих загиблих – 27 жителів Львівщини, а найбільше із сіл Сіде, Кульчиці та Городище Самбірського району. Всі вони були в’язнями Чортківської тюрми. Про це сьогодні, 21 листопада, повідомив кореспондент IA ZIK.

Протягом багатьох років тривали пошуки місця рострілу українських патріотів – членів ОУН та учасників Акту проголошення у Львові 30 червня 1941 року відновлення української державності. Але прагнення націоналістів до незалежності вкрай обурило гітлерівців, які й влаштували масові арешти та розстріли.

Пошукові роботи з виявлення останків розстріляних українців розпочали у жовтні цього року працівники меморіально-пошукового підприємства «Доля» спільно з історико-пошуковим товариством «Патріот». Їх вдалося відшукати на території Ягільницької сільради поблизу Чорткова і через 75 років минулої неділі перепоховано з усіма почестями та за християнським звичаєм.

Захід розпочали із заупокійної літургії, яку провели у соборі святих верховних апостолів Петра і Павла. Опісля представники влади, духовенство, делегації із Львівщини і Тернопільщини, рідні загиблих із сіл Самбірщини, мешканці міста, несучи фотографії героїв і співаючи патріотичних пісень, пішою ходою вирушили на місцеве кладовище, де провели чин погребіння та скорботне віче.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка наголосив, що завдання кожного громадянина плекати пам’ять про героїв, які віддали життя у боротьбі за Україну.

 «Спільними зусиллями та за допомогою небайдужих мешканців нам вдалось віднайти останки 60 українців, зокрема, це громадяни з Львівщини, а саме Самбірського, Дрогобицького та Жидачівського районів. Цей чин перепоховання – це маленький вчинок пошани, який ми можемо зробити для героїв», – розповів відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників Антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета.

Після віче присутні поклали квіти до могили героїв і запалили лампадки.