Гала-концерт ХХІ Фестивалю "Прощання з колядою" пройшов у стінах Національного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької


28 січня у стінах Національного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької відбувся гала-концерт ХХІ Міжнародного фестивалю «Прощання з колядою», який бере свій початок із 1997 р., коли з благословення Патріярха Димитрія Львівським ставропігійним братством св. ап. Андрія Первозваного вперше у Львові було проведено розколяду.

За цей час змінився формат проведення заходу, а також і спостерігається фаховий ріст рівня виконавців.

Вперше цього року розколяда була проведена у два дні. 27 січня Фестиваль розпочався із Миколаївської парафії УАПЦ (настоятель о. Роман Сотник), де виступали колективи із Миколаївщини, а також м. Львова і Полтави.

Організацією зайнялася місцева парафія та осередок Братства св. ап. Андрія Первозваного при ній (староста – п. Василь Ланчевич).

28 січня у м. Миколаєві розколяду продовжив чоловічий хор «Орфей» Львівського політехнічого університету, який супроводжував св. Літургію. Опісля відправи парафіяни мали змогу почути оригінальні коляди у виконанні цього колекиву під орудою Володимира Вівчарика.

У м. Львові хор Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ супроводжував архієрейську св. Літургію в Успенській церкві м. Львова,  яку очолив Блаженніший Макарій. Після відправи о. Олександр Горай, секретар ХПЄ УАПЦ і настоятель Свято-Михайлівської парафії у м. Полтаві зачитав лист подяки від архієпископа Афанасія парафіянам Успенської громади, які у жовтня 2017 р. передали кошти для побудови храму. У свою чергу настоятель о. Ігор Бурмило подарував ікони для вірних УАПЦ м. Полтави.

У драмтеатрі розколяда розпочалася із вітального слова Голови Львівського ставропігійного Братства о. диякона Юрія Федіва та спільної коляди усіх колективів-учасників з глядачами «Добрий вечір тобі».

Свою творчість цього дня окрім господарів хору «Ставрос» (керівник Руслан Ляшенко) та парафіяльних «Оранта» із Успенської ставропігійної церкви (керівник Любов Вальчак) та храму арх. Михаїла УАПЦ м. Львова (керівник Світлана Карпович) показали: Зразковий дитячо-юнацький хор «Радуниця», (керівник Наталя Манько), Дівочий хор «Грація»  Львівського державного коледжу культури і мистецтва (керівник Анна Немерко), Студенти 3-го курсу режисерської групи Львівського державного коледжу культури і мистецтва (керівник Ольга Дяківнич), Дует бандуристів: Любов Вальчак та Наталя Кончаківська. Також цього року вперше прибув хор Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ із м. Полтави (керівник - добродійка Олександра Горай) та Галицький камерний хор «Слов’янка» храму Різдва Івана Хрестителя УГКЦ м. Львова.

Красу виконання у багатоголоссі продемонстрував хор Митрополичого кафедрального собору УАПЦ м. Івано-Франківська (керівник – Юлія Гунчак).

Завершив захід Львівський муніципальний хор «Гомін»  під орудою Руслана Ляшенка.

Справжнім відкриттям для Львова і всіх присутніх у Миколаєві та Львові став юнацький театр «Хліб» Миколаївського районного будинку культури. Керівник Наталя Муха разом із молодими акторами пересли присутній у вирій сучасних подій, у ті родини, чиї діти були у зоні АТО. Глядачі стоячи дякували молоді за живу і реалістичну постановку вертепу.

Між колядками відчували вихованці недільних шкіл парафій Успіння Богородиці та Успіння праведної Анни.

Із подячним словом до організаторів, колективів та присутніх звернувся Предстоятель УАПЦ Блаженніший Макарій.  Владика у своєму слові наголосив на необхідність збереження та розвитку українських традицій, навчанню їх молоді. За вагому працю у проведенні ХХІ Фестивалю української коляди «Прощання з колядою» орденом Хреста Спасителя було нагороджено п. Дмитра Візнюка – братчика і хориста Петро-Павлівської церкви м. Львова та п. Руслана Ляшенка – диригента братського хору «Ставрос» та Львівського муніципального хору «Гомін». Благословенними грамотами Митрополит Макарій нагородив усі колективи, які виступали цього дня на сцені. За багаторічну мистецьку благодійну працю в оформленні дипломів та афіш благословенною грамотою було висловлено подяку Івану Марковичу – правнуку Патріярха Димитрія, хористу Успенської ставропігійної церкви м. Львова.

Владу м. Львова цього дня представили Керівник департаменту розвитку п. Наталя Бунда та начальник відділу внутрішньої політики п. Євген Бойко.

Подячне слово виголосила п. Наталя, яка побажала усім присутнім робити справи із любов'ю, бо саме вона є успіхом усіх починань.

Від Львівської міської ради п. Наталею було вручено подяки усім колективам-учасникам фестивалю. За вагомий особистий внесок у популяризацію різдвяних традицій, збагачення духовності українського народу та з нагоди проведення ХХІ Фестивалю української коляди «Прощання з колядою» подякою Мера м. Львова п. Андрія Садового було відзначено о. диякона Юрія Федіва та п. Руслана Ляшенка.

Спільною соборною колядою «Бог Предвічний» завешився ХХІ Фестиваль «Прощання з колядою».