2018 рік в УАПЦ проголошено роком Патріярха Мстислава


30 січня 2018 року, в приміщенні Патріархії УАПЦ м. Києва відбулося засідання Архієрейського собору та Патріаршої ради УАПЦ під головуванням Блаженнішого Макарія, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля УАПЦ.

Одним із важливих питань, яке було обговорено - це вшанування ювілеїв Першого Патріярха УАПЦ- Патріярха Мстислава.

Архієрейським Собором УАПЦ 2018 рік проголошено "Роком пам’яті Святішого Патріарха Мстислава (Скрипника)", створено оргкомітет щодо відзначення у 2018 році заходів, присвячених 120-й річниці з дня народження та 25-й річниці кончини Першого Патріарха УАПЦ Святішого Мстислава (Скрипника). 

     Нагадаємо, за результатами річної Конференції Львівського ставропігійного Братства св. ап. Андрія Первозваного, яка відбулася у м. Львові 18 листопада 2017 р. було прийнято звернення, яке було надіслано Архієреям УАПЦ та членам Патріяршої ради УАПЦ.

 

"Ваше Блаженство, Високопреосвященніші, Преосвященніші Владики, всечесні отці!

Ми наближаємося до історичного 2018 року, в якому будемо відзначати знаменні ювілеї в історії Українського Православ’я та Української Автокефальної Православної Церкви зокрема.

Саме у цому році виповнюється 120 років з дня народження та 25 років кончини Першого Патріярха УАПЦ Святійшого Мстислава Скрипника.

Ці події є визначними з огляду на історичну постать Вдадики: церковного, державного, політичного та громадського діяча, який протягом довгих років окупації СРСР, Польщею та Німеччиною зумів організувати громадське та духовне життя мільйонів українців, зберегти та розвинути УАПЦ на історичній Батьківщині, а згодом і в діаспорі........ 

Звертаємося до Архієрейського собору Української Автокефальної Православної Церкви -        проголосити 2018 р. - роком Патріярха Мстислава, приурочити усі заходи вшануванню пам’яті Владики, організувати конференції, а найголовніше відновити музей-садибу родини Скрипників у Полтаві, яка знаходиться на межі зникнення.

Святий Соборе, дбаючи про добро нашої Святої Церкви та шануючи пам’ять святих попередників, які трудилися для прослави Церкви просимо прийняти наші побажання, прислухатися до них та позитивно вирішити їх".