Щодо недостовірного висвітлення інформації про перехід громади


 1 березня на інформаційному сайті РІСУ з посиланням на портал Варіанти було опубліковано інформацію про перехід громади УАПЦ у села Лютовиська Старосамбірського району Львівської області в УПЦ КП, що засвідчено розпорядженням Голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки № 162/0/5-18 від 26 лютого 2018 р.

    Натомість, дана громада офіційно не є і не була у юрисдикції Львівської єпархії УАПЦ та її правлячого архієрея Блаженнішого Митрополита Макарія з 1997 р., відколи Архієрей очолив кафедру. Таким чином, громада, у якої з певних причин була «печатка Української Автокефальної Церкви Київського Патріархату», як засвідчив її настоятель отець Дмитро Яворський, привела свої реєстраційні документи до відповідності її юрисдикційної приналежності до вказаної конфесії УПЦ КП, до якої і належить усі ці роки.

    Також у повідомлені вказано, що в листопаді 2016 року здійснено аналогічну перереєстрацію громади УАПЦ села Подорожнє Стрийського району. Консисторія Львівської єпархії повідомляє, що в даній ситуації відкрито судове провадження щодо незаконної перереєстрації без участі самої громади.