Львів вшанував Патріярха Мстислава


 10 червня у Львові відбулися пам'ятні заходи, присвячені постаті Патріярха Київського і всієї України УАПЦ Святійшого Мстислава (Скрипника). Урочистості проходили з нагоди 120-ї річниці від дня народження та 25-ї річниці від дня упокоєння.

 Урочисті заходи розпочались із св. Літургії у ставропігійній церкві Успіння Богородиці, яку очолив Блаженніший Макарій, митрополит Київський і всієї України, Предстоятель УАПЦ. Владиці співслужили священослужителі Львівського, Яворівського та Жовківського деканатів.

Після відправи собором духовенства м. Львова, Яворівщини та Самбірщини на чолі із Митрополитом Макарієм було відслужено Літію на площі перед храмом біля меморіальної таблиці Патріярху Мстислава, яку було встановлено на знак увіковічнення історичної події – першого візиту у храм в жовтні 1990 р. та очолення першої св. Літургії в Україні після 48 років перебування в екзилі.

Після слів митрополита Макарія, до всіх присутніх звернувся перший заступник голови Львівської ОДА Замлинський Ростислав Теодозійович та голова м. Львова Садовий Андрій Іванович та Василь Романюк – дослідник

     Згодом, на Личаківському цвинтарі, духовенством були відслужено панахиди на могилі дружини патріарха - убієнної Іванни (НКВС розстріляло р.б. Іванну 6.05.1940 р.) та на місці поховання українських військових, які загинули за цілісність та незалежність України.

     Святкування продовжилося в концертному залі центру творчості дітей та  юнацтва Галичини «Погулянка». Після благословення заходу Митрополитом Макарієм наукову доповідь виголосив митр. прот. Ігор Бурмило. Концертну програму представили кращі хорові колективи Львівської єпархії УАПЦ: хор «Оранта» Успенської ставропігії, хор парафії Петра і Павла, хор «Ставрос» Львівського ставропігійного братства св ап Андрія Первозваного та колективи районних парафій: храму Різдва Івана Хрестителя м. Самбора та св. Софії м. Золочева. 

Під час проведення академії присутні мали змогу побачити і почути з відеоархіву Братства слова проповіді Патріярха Мстислава.

Молитву за Україну Патріярха Мстислава зачитав о. Микола Кавчак – один із перших священиків УАПЦ ІІІ відродження.

Спільною молитвою за Україну, яку виконав зведений хор усіх виконавців під орудою Руслана Ляшенка завершилися торжества у Львові.

За працю, пов’язаною із постаттю Патріярха Мстислава благословенними грамотами було відзначено журналістів п. Наталю Криничанку, п. Любу Козак  та начальника відділу метадології центру творчості дітей та  юнацтва Галичини «Погулянка», голову Петро-Павлівського осередку Братства – п. Оксану Мончин.