"Мрія наших братів росіян – бути володарями православ‘я, та цього ніколи не станеться",– Патріарх Варфоломій


Причиною чинного конфлікту між православними церквами стали спроби Росії одноосібно очолити православ’я, однак про справжній розкол поки що не йдеться.

 

Про це під час розмови із журналістами розповів Вселенський Патріарх Варфоломій. За його словами, цей конфлікт був започаткований Росією у 2016 році, коли Московська Церква і під її впливом три інші Церкви не прибули на Святий і Великий Собор на Криті. Про це інформує Суспільне.

"Ми всі разом готували цей Собор. До січня 2016 року в Женеві, коли ми мали останні збори православних предстоятелів, всі Церкви, і Росія, готували цей Собор. І в останній момент не приїхали росіяни та ще три Церкви", – пояснив Варфоломій.

За його словами, при цьому Росія сприйняла надання автокефалії Українській Православній Церкві як помсту за те, що Московська Церква в останній момент відмовилася прибути на Собор.

"Мрія наших братів росіян – бути володарями православ‘я. Та цього ніколи не станеться, тому що канони православної церкви та дії церкви протягом століть віддали першість Константинополю. Константинополь завжди буде першою церквою у системі православних церков, а сестринська російська церква буде п'ятою", – зазначив Вселенський Патріарх.

Варфоломій зазначив, що ніхто інший не розривав спілкування і не творив розколу в лоні Православ'я. Патріарх також наголосив, що про глибокий розкол поки що не йдеться.

"Наші російські брати кажуть, що стався розкол. Нема розколу. Якщо є розкол, вони зробили його, розірвавши спілкування з чотирма Церквами", – пояснив він.

При цьому Варфоломій додав, що підтримує українців у їхньому прагненні мати автокефальну церкву.

"Питання про автокефалію України виникло не два чи три роки тому, але й у минулому українці докладали величезних зусиль, щоб набути власної Церкви, набути самовизначення. Багато десятиліть тому. І ось настав історичний момент, Мати – Церква Константинополя втілила у життя цю вашу давню мрію", – наголосив він.