+ В А Р Т О Л О М Е Й


Милістю Божою Архиєпископ Константинополя і Нового Риму та Вселенський Патріарх Всій Повноті Церкви Благодать, Мир і Милість Воскреслого у Славі Спаса нашого Ісуса Христа

Улюблені діти в Господі!

 Вже вкотре, в дусі радості та миру, ми звертаємося до вас з прекрасним та повним надії привітанням: "Христос воскрес!"

 Може здатися, що випадки та події нашого часу не виправдовують радості нашого привітання. Природне руйнування, викликане сейсмічними поштовхами та океанічними брижами як також прихована розруха від можливого атомного вибуху та людські жертви в результаті військових конфліктів і терористичних дій, виявляють наш світ як такий, що перебуває в жахливих муках і стражданнях від тиску природних і духовних сил зла.

 Тим не менше, Воскресіння Христове є справді дійсним і дарує вірним християнам впевненість – а всьому людству можливість – подолання несприятливих наслідків стихійних лих і духовного спотворення.

 Природа повстає, коли зарозумілий людський розум намагається вгамувати її безмежну силу, наділену Творцем в її, здавалося б, незначних та неактивних елементах. Беручи до уваги, з духовної точки зору, важкі природні явища, які останнім часом постійно і послідовно виснажують нашу планету, ми цінуємо і визнаємо переконання, що вони є невіддільними від духовних і етичних відхилень людства. Ознаки цих відхилень – таких, як жадібність, скнарість та ненаситне бажання матеріального багатства, поряд із байдужістю до бідності, яку переживає так багато людей як результат незбалансованого багатства небагатьох – можливо не є чітко пов’язаними з природними явищами в очах вчених. Проте, для того, хто розглядає це питання з духовної точки зору, гріх порушує гармонію як духовних так і природних відносин, тому що існує містичний зв’язок між моральним та природним злом; якщо ми хочемо звільнитися від останнього [зла], ми повинні відкинути перше.

 Наш Воскреслий Господь Ісус Христос, новий Адам і Бог, є зразком для благотворного впливу святої особи на природний світ, адже Христос зцілював від фізичних та духовних хворіб, даруючи розраду і уздоровлення всім людям, заспокоюючи одночасно бурхливі моря, помножуючи п’ять хлібів, щоб нагодувати п’ять тисяч людей, поєднуючи таким чином примирення між духовною та природною гармонією. Якщо ми хочемо надати позитивного впливу на існуючі негативні природні і політичні ситуації в нашому світі, то у нас немає жодної іншої альтернативи, як віра у воскреслого Христа та виконання Його спасенних заповідей.

 Христос воскрес і дарував нове життя досконалому етосу людства, яке очорнило цей етос. Христос став первістком та першопроходцем відродження світу і всього творіння. Вістка про Воскресіння не позбавлена сенсу для якості людського життя та збалансованого функціонування природи. Коли ми повністю та глибоко переживаємо Христове Воскресіння у глибині нашого серця, то наше існування має позитивний вплив на все людство і природний світ. Природничі науки можливо ще не повністю підкреслили зв’язок між відродженням людства та відновленням створіння, проте досвід святих – який повинен бути метою нашого власного досвіду – підтверджує емпірично доведений факт, що, дійсно, людина, відроджена в Христі, відновлює гармонію природного світу, порушену гріхом. В Христі, свята особа може звертати гори задля блага світу, у той час як грішна людина, яка виступає проти путей Божих, може похитнути землю і підняти руйнівні хвилі.

 Підійдімо до святості Воскреслого Христа для того, щоб, завдяки Його благодаті, заспокоїти природні та моральні хвилі, які хвилюють наш світ сьогодні.

 Нехай благодать нашого Воскреслого Господа Ісуса Христа буде з усіма вами, улюблені діти в Господі. Амінь.

Свята Пасха 2011

+ Вартоломей Константинопольський

Палкий за всіх молільник до Воскреслого Христа