Урочисте вшанування 350-річчя Гадяцької угоди 1658 р.


20 вересня 2008 р. в м. Гадяч Полтавської обл. відбулося урочисте вшанування церковними громадами та братствами Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ та Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозваного 350-річчя Гадяцької угоди 1658 р.

Згідно з цією угодою Гетьманська держава мала ввійти до складу федеративної центральноєвропейської країни - Речі Посполитої - як її третя автономна частина, Велике князівство Руське, зберігаючи свою культурну й релігійну ідентичність. Київський митрополит Діонісій Балабан благословив і підписав Гадяцьку угоду. Таким чином, з благословення православної Київської митрополії почався процес інтеґрації України до європейської спільноти. І хоча розбрат серед козацької старшини та аґресія Московського царства унеможливили виконання умов Гадяцької угоди, було закладено історичні підвалини майбутніх євроінтеґраційних процесів. Святкування почалося відправою Архиєрейської Святої Літургії, яку очолив архиєпископ Ігор Ісіченко. Владиці співслужили полтавський декан прот. Ігор Литвин, харківський декан о. Олег Козуб, київський декан о. Дмитро Присяжний, священик Павло Кущ (с.Мурафа). Співав хор Успенської церкви м.Львова (реґент п. Світлана Карпович). У проповіді архиєпископ Ігор звернув увагу на небезпеку фарисейства в духовному й суспільному житті, вказавши на місію Церкви: долати фатальну розбіжність між словами й учинками, дбати про творення цілісної особистості й національної спільноти. Владика відзначив, що не лише Україна потребує Європи. Не меншою мірою Європейський Союз потребує України, її духовного досвіду, її східної ідентичности. Служба Божа завершилася співом церковного гімну <<Боже великий, єдиний>>. Після цього відбулася урочиста академія, яку вів архиєпископ Ігор. Присутніх тепло привітала глава Гадяцької районної адміністрації п. Ірина Гулєй. Вона надзвичайно емоційно розповіла про історичний досвід Гадяцького краю, висловила радість з приводу надання Гадячу статусу гетьманської столиці України та поділилася надіями на те, що нині вже вдасться досягти повернення України до об'єднаної Європи. Перший секретар посольства Республіки Польща Кшиштоф Зєлінські зачитав привітання від Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Яцека Ключковського. У привітанні нагадувалося про добрі наміри Гадяцької унії, що поєднали польський та український народи, й висловлювалася впевненість у розвиткові цього досвіду. Центральне місце на академії зайняв виступ професора Києво-Могилянської академії Наталі Яковенко. У ґрунтовній доповіді було проаналізовано історичні обставини укладання Гадяцької угоди, яка юридично припинила дію Переяславської угоди з Московським царством, та окреслено нереалізовані перспективи угоди 1658 р. Текст доповіді згодом буде опубліковано на єпархіяльній веб-сторінці. На завершення урочистої академії пролунали пісні у виконанні хору Успенської церкви м.Львова (реґент п. Світлана Карпович). На урочистості до Гадяча прибули великі делеґації з церковних парафій і братств Харкова, Львова, Полтави, Боярки. Були присутні представники Центру національного відродження ім. Степана Бандери з Києва Віктор Рог, Василь Бойко, Олег Юрченко. Працювала знімальна група медіа-центру <<Майдан Свободи>> з Харкова.

Львівську делегацію очолив заступник Голови Братства св. ап. Андрія Первозваного, староста хору церкви Успення Богородиці м. Львова Юрій Федів. Після урочистостей, гості зі Львова, передали на Харківсько-Полтавську єпарїію подарунки, приготовлені парафіянами с. Костеїв Жовківсього деканату УАПЦ.