Архієпископ Харківський і Полтавський УАПЦ Ігор (Ісіченко):приїзд Патріарха РПЦ має політичні пріоритети навіть без жодних політзаяв


Архієпископ Полтавський та Харківський Української Автокефальної Православної Церкви Ігор (Ісіченко) вважає цей та попередні візити російського Патріарха Кирила в Україну виконанням політичних замовлень Кремля, повідомляють «День» і Радіо Свобода.

«З кожним новим візитом патріарха Кирила до України інтерес до них втрачається, вони стають ординарними політичними подіями, мало пов’язаними з релігійним життям.

«Я не знаю такого візиту глави Російської православної церкви до іншої держави, який би був позбавлений політичних складників. Тим більше, за теперішніх умов, коли патріарх Кирил став одним із найактивніших речників «русского мира» — ідеї, яка дуже прозоро намагається реанімувати Російську імперію, починаючи від консолідації пострадянських країн у культурній площині. Звичайно, його приїзд в Україну навіть без жодних політичних заяв матиме політичні пріоритети», – говорить представник УАПЦ.

На його думку, «головною метою його приїзду є пропагування та зміцнення образу «русского мира», але ним дедалі менше цікавиться і влада, і самі віряни УПЦ Московського патріархату. Така пропаганда має ефект антиреклами».

Архієпископ Ігор також не вважає, що сьогодні існують якісь серйозні розбіжності між УПЦ МП та керівництвом РПЦ. «Журналісти часом перебільшують опозиційні нотки, які лунають від «проукраїнського» табору священства Московського патріархату в Україні, - каже він. - Сучасна кон’юнктура виключає будь-які фрондиські акції частини цієї церкви, крім того, на превеликий жаль, політична й економічна залежність УПЦ МП від кланів, пов’язаних із Росією, зводить нанівець спроби унезалежнити церкву Московського патріархату в України від чинника політичної присутності Кремля».