ПАЛОМНИЦТВО ДО УГОРНИЦЬКОГО МОНАСТИРЯ


03 липня 2011 року Львівське Ставропігійнео Братства св. ап. Андрія Первозваного при церкві Успіння Богородиці м. Львова організувало паломницьку поїздку для вихованців парафіяльної недільної школи «Християнська надія» та вірних Ставропігії у чоловічий Свято-Преображенський Угорницький монастир УАПЦ, який знаходиться у с. Угорники Коломийського району Івано-Франківської області.

Перша письмова згадка про село Угорники  сягає 1444 р. У 1500 – 1600рр - поселення розвивалося під патронатом родини Балабанів. На цих землях  пізніше виникло містечко Отинія. Згідно з легендами на околиці Угорників ще 1280–го року оселилося кілька києво–печерських ченців (після руйнування Києва ордами Батия). Тут ченці заснували Угорницький Спасо–Преображенський монастир.

Угорницький монастир розвивався спочатку помалу, але з часом він добре розрісся, а це тому, що ігуменом його став знаменитий Іов Княгиницький (+1621), який пізніше стане засновником скиту Манявського. Також відвідував Угорницький монастир славний борець проти унії, Іван Вишенський, що приходив сюди з Афону. Саме з Угорниками пов’язано ім’я однієї з чільних постатей православ’я – Івана Желіза, який народився у 1551 році поблизу обителі в с. Новосілки, у десятилітньому віці прийшов у монастир і увійшов в історію, як Іов (Йов) Почаївський, канонізований до лику святих.

У 2002 році з ініціативи митрополита Галицького УАПЦ кир Андрія (Абрамчука) та народного депутата України п. Володимира Кафарського, місцевої влади і жителів села починається відроження Угорницького монастиря. В серпні 2003 року в монастирі було відкрито першу церкву Преображення ГНІХ (1860), перевезену із с. Тюдів Косівського району, а в 2007 році  другу – Благовіщення Богородиці, де знаходяться дві мироточиві ікони: одна - св. Миколая, інша - Пресвятої Богородиці Неустанної помочі.

Перебуваючи на території монастиря відчувається присутність господаря, оскільки все доглянуто і чисто, всюди панує благовійний насинастрій. Окрім двох храмів побудовані ще дві каплиці: св. пророка Іллі та вмч. і ціл. Пантелеймона, де постійно служаться акафісти і молебні.

Також на території монастиря є джерело «Дзвіньоха» з цілющою водою. Тут є облаштована купальня.  За свідченням духовенства та парафіян, біля джерела з молитвою і вірою відбулося багато зцілень.

Сьогодні у монастирі мешкає 7 ченців, територія  складає 10 гектарів землі, обнесених огорожею. Тут знаходяться невеличкий будинок, в якому проживають ченці.

Юрій Федів