Дні української культури на Балтійському морі


З 16 по 18 квітня у м. Ризі проходив міжнародний фестиваль «Дні української культури на Балтійському морі». У рамках такого заходу, що організовується Українським центром молоді і дітей у Латвії, відбувались зустрічі із письменниками, творчими колективами з України та країн Балтії, а також майстер-клас із писанкарства та показ українських народних строїв.

16 квітня Галина Фесюк із м. Жовкви презентувала свою збірку віршів «Із полум’я любові». Ввечері у костелі Марії Магдалини хор «Ставрос» Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного УАПЦ під орудою п. Лесі Степаняк презентував українську духовну і народну творчість. 20 творів українських композиторів звучали для української та латвійської громади. Наприкінці концерту духовенство костелу від імені латвійців подякувало за нову сторінку в історії міста, а від імені діаспорної частини українців слова подяки виголосила організатор фестивалю Ольга Берга.

17 квітня відбувся гала-концерт, який відвідала перша особа Латвії Інара Мурнієце. Участь взяли лауреат Міжнародних конкурсів, представниця Конгресу українців Естонії Яна Бойко, якій акомпанувала Катріна Гупало із Лондона, дует українки Вікторії Притуляк і латвійки Марти Арая, ансамбль «Квіточка» з Вангажів (містечко, яке називають латвійською столицею українців, керівник Лієне Нестеровича), гурт «Ойра» із м. Черкас та хор «Ставрос» Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного УАПЦ. Як зазначила на своїй фейсбук-сторінці журналіст української служби радіо «Свобода» у Ризі Людмила Піліп, «Хор «Ставрос» має чудовий репертуар духовної музики, але не тільки... Коли виконавці заспівали коломийку, то спікер Сейму Латвійської Республіки Інара Мурнієце, яка була присутня на концерті в Будинку Ризького Латвійського товариства, зрозуміла усе без перекладу і дуже щиро посміхалася. Рада, що колектив розширив культурний світогляд латвійців про духовну культуру українців».

Спікер Латвійського сейму Інара Мурнієце від імені латвійського народу побажала Україні усього найкращого. Вона зазначила, що Україна зберігає міцний дух і витримку, тому вона переживе цей нелегкий для неї період і наступлять світлі для країни часи. Інара Мурнієце наголосила, що підтримує українців у їх боротьбі за державну цілісність і незалежність своєї країни.
 Голова парламенту Латвії визнала символічним те, що Міжнародний фестиваль «Дні української культури на Балтійському морі» відбувся в Будинку Ризького Латвійського товариства, що є прикладом того, що українці і латвійці «міцно тримаються за руки».