Боже, нам Україну вбережи. прот. Микола Гелетюк


Боже, нам Україну вбережи.

Ваші високопреосвященства і преосвященства,         всечесні отці! Браття і сестри – делегати                             Помісного Собору!                          

Всім  християнам  відома  істина: Господь Бог опікується нами. І кожен практикуючий християнин десятки, а то й сотні разів переконувався в цьому. Але, на жаль, наш людський розум не може до кінця  зрозуміти й збагнути Божого промислу.  Господь наш Ісус Христос говорить: «Царство Боже всередині вас». У 21 столітті людство дійшло до такого неймовірного науково- технічного  прогресу, що здатне  за кілька годин знищити  усе живе на Землі, чи одним вибухом  змінити  космічну траєкторію планети Земля і тим практично припинити її існування. Людство вивчило найдрібніші істоти та речі на Землі і найвіддаленіші зірки у космосі. Але воно нічого не знає про свій духовний внутрішній світ, про закони власної психіки. Навіть найвідоміші правителі світу не можуть елементарного (для духовного світу) -  вгамувати власні пристрасті і керувати власними емоціями. Лише вивчення духовного, внутрішнього світу допоможе людству спрямувати неймовірні науково-технічні досягнення не на знищення та руйнування, а на добробут і розвиток. Сьогодні кожен із нас повинен зрозуміти, що таке розум без благодаті, і що таке людське досягнення без Божого благословення.  Це -  Вавилонська Вежа.

Св. ап. Павло говорить: «Бог не є  Богом безладу, але миру»                   (1 Кор.14:33). Перед  Україною і Церквою Христовою постало,

  як ніколи раніше за півстоліття одне із найважливіших питань – це проблема миру. Ми часто в проповідях чи в приватних  бесідах говоримо  про те, що наш народ боголюбивий і що наша країна Богом бережена. Але як часто наша  набожність є здебільшого зовнішньою,  формальною, а внутрішність наша - далекою від тих духовних цінностей, які угодні Богові. За майже 25-років незалежності українці ще жодного разу не зібралися, щоб   разом подякувати Богу. Такий день всенародної подяки встановлено в США і в інших країнах. На мою думку і ми, українці,  мали б дякувати Богові за Його ласки і доброту. Ми, українці, як жоден інший народ маємо  за що дякувати Богу за незалежність, яку Господь дав нам  без краплі крові. Так, ми вшановуємо подвиги  українських козаків, січових стрільців, вояків УПА, УГА, УНА, і аж до теперішніх  наших воїнів-захисників але не забуваймо, що  у 1991р. Господь дарував нам волю без краплини крові. І коли хтось наважується приписати собі те, що належить Богові той гнівить цим Господа, адже у Святому Письмі читаємо слова Господа: «Я- Бог ревнивий і слави іншому не дам»  (Вих.20:5 ).

Українці сотні років боролися за незалежність, а за період незалежності вбили 30 мільйонів  безневинних ненароджених українців. Це згідно з офіційними даними, а   не офіційно можливо  й більше. В Україні на 100 вагітностей припадає   94  аборти.   Щороку це   250 тисяч абортів тобто приблизно 700 абортів щодня.

Аборт – це вбивство найбеззахисніших  особистостей. Мільйони українців, які могли б жити, розбудовувати та  захищати свою країну, були вбиті в лоні матері. Ці ненароджені  українці, в майбутньому  могли б стати єпископами, священиками, хліборобами, науковцями, економістами, лікарями, вчителями, депутатами…

На мою думку, тільки заборона абортів в Україні  на законодавчому рівні покладе край дітовбивчій війні з багатомільйонними жертвами та започаткує процес істинного відродження України.

  Св.Тереза сказала: «Як ми можемо говорити людям, щоб вони не стріляли одне в одного, якщо ми мовчазно погоджуємося з тим, що мати може вбити дитя у своєму лоні?»В часи сьогодення ці слова дуже актуальні, тому що земля України, як і Росії просякнута кров'ю ненароджених дітей. До речі, варто зазначити що  більшовицька Росія перша в світі  легалізувала аборти в 1920р.                                                  У ставленні до питання про аборти  держави можна поділити на 4-групи.

1.Цілковита заборона на аборти, діє в таких країнах: в АфганістаніАнголіБангладешіВенесуеліГватемаліГондурасіЄгипті,ІндонезіїІракуІраніІрландіїЄменіКолумбіїЛівані, ЛівіїМавританіїМаліНепаліНікара-гуа,ОАЕОманіПарагваїПапуа-Новій ГвінеїСальвадоріСиріїЧилі, на Філіппінах.

2.Аборти за медичним показниками (в разі виникнення  загрози життю матері або дитини), діє в таких країнах: АлжиріАргентиніБолівії,БразиліїГаніІзраїліКеніїКоста-РіціМароккоМексиціНігеріїПакистаніПеруПольщіУругваї

3. Аборти з медичних та соціально-економічних показників (коли є висновки не менше двох лікарів про їх необхідність, та вагітність внаслідок зґвалтування), діє в таких країнах: В АнгліїІндіїІсландіїЛюксембургу,ФінляндіїЯпонії 

4.Четверта це країни в яких без будь-яких обмежень дозволено  аборти. Кримінальна політика спрямована лише на охорону здоров'я жінки, тобто караються тільки позалікарняні аборти і пізні. На жаль до цієї групи належить Україна, дозволено також в таких країнах:                                                                                          СНД і Балтії,колишніх югославських республіках, Австралії,АвстріїАлбаніїБельгіїБолгаріїУгорщиниВ'єтнаміНімеччиниГреціїДаніїІталіїКамбоджіКанадіКНРна Кубі,в МонголіїНідерландахНорвегіїРумунії,СингапуріСловаччиніСШАТунісі ТуреччиниФранціїЧехіїШвеціїПАР.

Чи задумувались ми за що людина отримує Божу благодать? Благодать – це дар Божий  без жодних заслуг. Господь опікується тими, хто любить Його і виконує Волю Його. Як часто ми намагаємося знайти захист в людей, надіємося на захист сильних світу цього, але при тому нам важко повірити, що поки ми не оберемо  Всевишнього своїм  притулком, навіть найбезпечніше на наш погляд місце таїтиме багато небезпек. Зло непідконтрольне людям. Немає на землі території, де б воно не пустило свого коріння. Сполучені Штати Америки –  які багато наших співвітчизників  обрали собі притулком раз у раз здригаються від терористичних актів і все більше грузне у розпусті. Європа – розкладається від моральної  розбещеності. Схід і Азія  -  стогнуть  від диктатури, рабської праці і заколотів.  Африка – від бідності й епідемій. Японія – від землетрусів. Ви можете об'їхати ввесь світ, але на кожному клаптику землі ви знайдете вдів, сиріт, злиденних і вбогих, стражденних і обтяжених та калік.

Ось уже минув рік, як український народ потерпає від війни. Ми часто говоримо про причини війни, але не до кінця усвідомлюємо те що причиною є гріх. Окрім Біблії, немає жодної книги у світі, де б було описано стільки війн з поясненням їх причин. У цій святій книзі зібрано  результати велетенського людського досвіду: про війни, перемоги і поразки. Зрозуміло, що в Біблії не описані всі війни в історії людства, але описано пояснення з яких причин виникають війни:

1.   Існує невмолимий закон гріха

2.   Війна людини проти людини є наслідком війни людини проти Бога.(Адам і Єва не послухали Бога, практично повстали проти Нього за це їхні сини повстали один проти одного Каїн вбиває Авеля).

3.   Жоден народ не може жити в мирі,якщо грішить проти Божого Закону.

4.   Народ, якому війна приносить рабство, заслужив його своїм недостойним життям у мирний час.

Після смерті богобоязливого  вождя-перможця   Ісуса Навина, народ ізраїльський, - в одну тільки  епоху Суддів – шість раз потрапляв в рабство. Перебуваючи  на волі народ  ізраїльський відпадав від Бога і порушував Закон Божий. А коли  через це народ впадав у рабство, тоді його серце пом'якшувалося   і просвічувався розум його тоді наступало покаяння. Отож покаяння і волання із глибини душі до Свого Творця по допомогу й визволення від поневолення саме це міняло хід подій. Страшний закон гріха пом'якшував  милість Божу при щирому покаянні  грішного народу. У часі військового неспокою люди пам’ятали про Бога і взивали по допомогу. Але як тільки війна  закінчувалася, вони віддалялися від Бога.

Тому якщо в мирний час наше життя угодне Богові то звичайно війни не буде, якщо війна уже триває, гинуть люди, проливається  людська кров, то вкрай необхідні визнання своїх гріхів перед Богом та щире всенародне покаяння.

 Прошу освячений Собор звернутися до президента України  Петра Порошенка з проханням про призначення дня всенародного покаяння та прошення Божого благословення на землю нашу Україну та народ наш. Таке всенародне покаяння та молитва за мир в Україні і в світі переконаний  змінить хід історії нашого     багато-страждального народу. Цей день бажано щоб був встановлений президентом України та узгоджений із предстоятелями  церков та представниками Всеукраїнської Ради Церков, хай кожен українець незалежно від того, до якого храму ходить, яку віру сповідує,  зобов’язаний прийти до тієї церкви,  до якої належить і разом з усіма каятися, просити у Господа прощення та помилування, а також миру для України. Якщо це працівник, то він повинен бути відпущений з виробництва на період молитви, якщо це студент, - з  навчання. У всі віки і у всіх народів, коли були біди, народ збирався разом на молитву до Бога і біди ті відступали. Пора і нам, українцям, в один день в одну годину зібратися на Соборну Молитву.                                                Прошу освячений Собор звернутися до голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана та до всіх депутатів щоб на законодавчому рівні заборонити дітовбивство на будь-якому етапі його формування, а також сурогатне материнство та штучне запліднення, оскільки саме ці гріхи сьогодні волають про помсту до неба та порушують плани Божі щодо продовження роду людського.

Хто, як не ми - єпископи  і священики -  повинні  ініціювати спільну молитву і хто, як не, ми повинні вказувати на гріхи, які штовхають нас у безвихідь.

Господь наш Ісус Христос говорить до Своїх учнів і до нас з вами: «Ви – сіль землі. Якщо ж сіль втратить силу, то чим зробиш її солоною? Вона вже ні до чого не придатна, хіба що бути викинутою геть на потоптання людям» (Мф.5:13)

Блаженний народ, який звільниться від гріха, зла і беззаконня, який буде скрізь і всюди пам’ятати про Бога, жити з Богом і у Бозі. Вірю,що Господь прославить і наш український народ, якщо щирим покаянням сповняться наші серця, а молитва буде завжди на наших устах. Амінь. 

 

Протоієрей Миколай Гелетюк