УАПЦ на Закарпатті має свого єпископа


14 серпня в Андріївському храмі УАПЦ м. Києва було звершено архиєрейську хіротонію архимандрита Віктора (Бедя) на єпископа Мукачівського і Карпатського, керуючого Карпатською єпархією УАПЦ.

Святу Літургію у цей день очолив Блаженніший Макарій, митрополит Київський і всієї України у співслужінні митрополита Івано-Франківського Андрія, архиєпископа Тернопільського Мстислава, архієпископа Харківського і Полтавського Афанасія, архиєпископа Житомирського і Поліського Володимира.

Напередодні в Андріївському храмі Блаженніший Макарій звершив чин наречення архимандрита Віктора (Бедя), керуючого Карпатською єпархією на єпископа Мукачівського і Карпатського.

Біографічна довідка: Народився 5 травня 1964 р. у м. Тячів Закарпатської області. З 1982 по 1983 р. навчався на відділенні правознавства Київського технікуму готельного господарства, а з 1983 р. став студентом юридичного факультету Львівського державного університету імені Івана Франка, який закінчив із відзнакою у 1988 р.

Після закінчення університету Віктор Васильович до 1994 р. працював у Закарпатській обласній колегії адвокатів на посадах стажиста адвоката (1988 р.), а відтак, з 1989 р. — адвокатом Тячівської, а згодом Ужгородської районних юридичних консультацій.

Одночасно у 1992 році Віктор Бедь засновує адвокатське бюро (об'єднання) «Срібна Земля» (м. Ужгород), президентом якого є і сьогодні.

У жовтні 1992 р. також започатковує видання тижневої газети «Срібна Земля» — однієї з перших націонал-демократичних газет на Закарпатті. Впродовж сімнадцяти років Віктор Васильович є незмінним шеф-редактором тижневика, під його керівництвом зросла ціла плеяда молодих журналістів та головних редакторів ЗМІ.

Не полишаючи праці, В. Бедь продовжує вчитися і здобуває ще кілька вищих освіт за освітньо-кваліфікаційними рівнями: магістра фінансів (2002 р.), магістра психології (2002 р.), магістра богослов'я (вища духовна освіта, — 2005 р.) та магістра богослов'я, викладача вищого навчального закладу (2010 р.)

На березневих виборах 1990 р. обраний народним депутатом України від Тячівського мажоритарного виборчого округу № 176 Закарпатської області. У Верховній Раді України Віктор Васильович був одним із співзасновників і членом антикомуністичної опозиції «Народна Рада» та відповідальним секретарем її радикальної фракції під головуванням В'ячеслава Максимовича Чорновола, входив до складу Комітету Верховної Ради України з питань діяльності правоохоронних органів і правопорядку, а згодом — Комітету з питань державної безпеки і оборони.

У 1991–1992 рр. був членом Комісії Президії Верховної Ради України з питань реорганізації органів Комітету державної безпеки у Службу безпеки України.

Протягом 1990–1992 рр. обирався секретарем Тимчасової Слідчої Комісії Верховної Ради України з розслідування причини аварії на Чорнобильській АЕС та з 1990 по 1994 р. — членом Конституційної Комісії України та її робочої групи.

В. В. Бедь є співавтором низки законопроектів, зокрема Акту про проголошення державної незалежності України, Декларації про державний суверенітет України, Про міліцію, Про Збройні Сили, Про прикордонні війська, Про судоустрій, Про адвокатуру, Про службу безпеки України, Про прокуратуру, Про свободу совісті та релігійні організації тощо.

Віктор Бедь є одним із співзасновників Асоціації адвокатів України, створеної у 2006 р. До 2008 р. він обіймав посади президента, в подальшому віце-президента, а нині є членом Наглядової ради ААУ.

Упродовж 2002–2009 років Віктор Васильович незмінно очолював Закарпатський обласний осередок Наукового товариства імені Тараса Шевченка. Наразі обраний його Почесним головою.

З благословіння Блаженнійшого Володимира (Сабодан), Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви 24 жовтня 2004 р. Преосвященнійшим Агапітом (Бевциком), єпископом Мукачівським і Ужгородським, рукоположений в сан диякона, а 8 жовтня 2006 р. — в сан священика (ієрея) з подальшим возведенням 24 травня 2007 р. в сан протоієрея.

20 березня 2010 року, з благословення Блаженнійшого Митрополита Володимира (Сабодан) в Храмі монастиря святої Феодори міста Салоніки (Греція), протоієрей Віктор Бедь прийняв чернечий постриг, який здійснив Святійший Анфім, Митрополит Солунський Елладської Православної Церкви з нареченім в ім'я — ієромонах Віктор з подальшим возведенням, під час вечірні, в сан архімандрита.

Свої знання, професійний та життєвий досвід архімандрит Віктор (Бедь) щедро передає молодшим поколінням правознавців та богословів, викладаючи у вищих навчальних закладах рідного Закарпаття. Починаючи з 1991 р., він проходить шлях від старшого викладача Ужгородського державного університету (нині національного), доцента, завідувача кафедрою Ужгородського інституту інформатики, економіки і права (нині Закарпатського державного університету), професора, директора Закарпатського інституту МАУП — до очільника вищих навчальних закладів: з 2002 року донині є ректором Ужгородської Української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія (вищий духовний навчальний заклад УПЦ) та Карпатського університету імені Августина Волошина (вищий навчальний заклад МОН МС України), головою Спеціалізованої вченої ради УУБА із захисту докторських дисертаційних досліджень.

На базі Академії та університету вперше в Україні, за ініціативою та безпосередньою участю професора, архімандрита Віктора (Бедь) з благословення Блаженнійшого Митрополита Володимира (Сабодан), створено духовно-навчально-науковий комплекс «Ужгородська Українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія — Карпатський університет імені Августина Волошина», що дає можливість майбутнім богословам одночасно здобувати вищу духовну та вищу світську освіту за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра та магістра. У вересні 2012 року, з благословення блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, архімандрит Віктор (Бедь В. В.) обраний президентом новоствореної Міжнародної академії богословських наук (наукової установи).

Займаючись науковою та науково-педагогічною діяльністю, архімандрит Віктор (Бедь) здобу ряд наукових ступнів та вчених вань. Зокрема:

  • В 1998 році захистив наукову дисертацію та здобув науковий ступінь доктора філософії (в галузі права) (Спеціалізована вчена рада Міжнародного відкритого університету, США та Міжнародної академії управління персоналом, Україна).
  • В 1999 році захистив наукову дисертацію та здобув науковий ступінь кандидата юридичних наук, спеціальність — юридична психологія (Спеціалізована вчена рада Національної академії внутрішніх справ України та рішення президії Вищої атестаційної комісії України).
  • У 2010 році захистив наукову дисертацію та здобув науковий ступінь доктора богословських наук (Міжвузівська Спеціалізована вчена рада Української Православної Церкви).
  • У 2011 році захистив наукову дисертацію та здобув науковий ступінь доктора юридичних наук (Спеціалізована вчена рада Інституту законодавства Верховної Ради України та рішення президії Вищої атестаційної комісії України).
  • В 1999 році здобув вчене звання професора права (Міжнародна кадрова академія та Міжрегіональна академія управління персоналом).
  • У 2000 році обраний членом-кореспондентом Міжнародної кадрової академії.
  • У 2003 році здобув вчене звання доцента права (Міністерство освіти і науки України).
  • У 2003 році здобув вчене звання професора державного та канонічного права (Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія Української Православної Церкви).
  • У 2009 році обраний дійсним членом (академіком) Академії природничих наук, Німеччина.
  • У 2009 році обраний почесним академіком Міжнародної академії козацтва.
  • У 2012 році обраний дійсним членом (академіком) Міжнародної академії богословських наук.

Як науковець архімандрит Віктор (Бедь) опублікував понад 250 наукових праць, видав три навчальні посібники (зокрема під грифом Міністерства освіти і науки України), одну монографію та десятки навчально-методичних матеріалів у галузі богослов'я, теорії держави і права, історії держави і права України, конституційного, кримінального та адміністративного права, канонічного права, кримінології, юридичної психології та фінансів.

Під його керівництвом успішно підготовлено чотирьох докторів права, сім докторів богослов'я та двох кандидатів богослов'я.

4 червня 2009 року професор, архімандрит Віктор (Бедь) обраний дійсним членом (академіком) Європейської академії природничих наук (Німеччина).

20 жовтня 2008 року наказом по МОН України за № 941 професор, архімандрит Віктор (Бедь) з благословення Блаженнійшого Митрополита Володимира (Сабодан) введений від Української Православної Церкви до складу новоствореної громадської ради з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України.

Розпорядженням Блаженнійшого Митрополита Володимира, Предстоятеля Української Православної Церкви від10 червня 2011 року за № 687 архімандрит Віктор (Бедь) призначений Уповноваженим Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки. В цьому ж році включений до складу робочої групи Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України з підготовки питання щодо визнання на державному рівні дипломів про вищу духовну освіту, наукові ступені та атестатів про вчені звання, що видаються вищими духовними навчальними закладами, як одного із ініціаторів її створення.

За громадську, професійну, науково-педагогічну та духовно-просвітницьку діяльність нагороджений рядом медалей та орденів Української Православної Церкви, Російської Православної Церкви та Елладської Православної Церкви, відзнакою Президента України, відзнаками, почесними грамотами і подяками Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Спілки адвокатів України, Асоціації адвокатів України, Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури України при Кабінеті Міністра України, Асоціації вищих навчальних закладів України недержавної форми власності, Міжнародної кадрової академії, Закарпатської обласної ради та Закарпатської обласної державної адміністрації тощо.

Рішенням архиєрейського собору від 3 червня 2015 р. прийнятий в УАПЦ та призначений керуючим новоутвореної Карпатської єпархії УАПЦ. 

Рішенням Патріяршої ради та архиєрейського собору від 9 липня 2015 р. рекомендований та затверджений на єпископа Мукачівського і Карпатського, керуючого Карпатською єпархією УАПЦ.

Тест_тест