21 лютого вірні УАПЦ провели хресний хід у м. Львові


Згідно з давньої візантійської традиції 21 лютого 2010 р. в першу неділю Великого посту – Неділю Торжества Православ’я, з ініціативи Львівського Ставропігійного Братства св. ап. Андрія Первозваного, вірними Української Автокефальної Православної Церкви у м. Львові проведено хресну ходу.

Вперше, від 1700 р., коли Львівська православна єпархія перейшла в унію з Римом, православна громада міста здійснила хресний хід з іконами, мощами вмч. і ціл. Пантелеймона, вмч. Меркурія, св. Анастасії Царгородської, із часточками Чесного і Животворящого Хреста, хоругвами центральними вулицями стародавнього Львова.

   Метою проведення даного заходу було відродження давніх східних традицій та молитва за здоров’я та добро мешканців міста.

Напередодні проведення заходу, голова видавничого відділу Братства Володимир Харко підготував близько тисячі примірників буклету про пояснення Неділі Торжества Православ’я, які були розповсюджені між парафіянами львівських храмів.

Очолив хресних хід Високопреосвященіший Макарій, архієпископ Львівський УАПЦ. Також у хресній ході взяли участь 80 священиків львівської єпархії УАПЦ, 5 осередків Львівського Ставропігійного Братства св. ап. Андрія Первозваного, Українське козацтво та близько тисячі вірних.

Розпочався хресний хід із молебня в Ставропігійній церкві Успення Богородиці УАПЦ м. Львова о 13,15. Після цього процесія рушила вулицями міста. Біля кожного храму відбулося читання св. Євангелія та Канону Спасителеві. Процесію зустріли парафії Успення Богородиці Вірменської Апостольської Церкви, Преображення ГНІХ УГКЦ, Успення Богородиці РКЦ. Настоятелі цих парафії читали св. Євангеліє. Владика Макарій щиро подякував священикам сусідських парафій за зустріч та спільну молитву. Біля памятника Тарасові Шевченку священиками було відслужено панахиду.

Завершився хресний хід в храмі Успення Богородиці УАПЦ соборною відправою Пасії.

Наприкінці Архиєпископ Макарій подякував всім вірним за участь у спільній молитві та п. Юрію Федіву, заступнику Голови Львівського Ставропігійного Братства св. ап. Андрія Первозваного у допомозі організації хресного ходу.

Історична довідка. Традиція здійснення хресного ходу в цей день сягає 843 р., коли було скликано собор, який засудив іконоборство і повернув церкву до постанов VII Вселенського собору — на користь і обов’язковість ікон у християнському житті. Після цієї історичної події, вірні, які переховували святі ікони урочистим хресним ходом перенесли збережені реліквії до собору св. Софії у Константинополі.

 

Власний кореспондент.