Церква св. Стефана у м. Рівному


У центрі Рівного стоїть невеличка церковця св. архд. Стефана, цікава своєю історією. Побудована у 1849 р. у стилі класицизму коштом Катерини Красовської на могилі її чоловіка генерала Стефана Красовського (на історичному цвинтарі "Грабник").  Освячена 23 лютого 1850 року. Саме цей храм був першим, який увійшов до юрисдикції УАПЦ на початку 1990-х та залишається вірним заповітам Патріархів Мстислава і Димитрія до сьогодні.

У храмі св. Стефана побував Патріарх Мстислав при відвідинах Рівного, яке для нього особисто було досить рідним, служив у цій церкві службу Божу.

 "Наша громада є стабільною та досить згуртованою. За 25 років багато помінялося: коли ми починали служити, то приходило багато і греко-католиків - зараз вони відійшли, бо побудували свою церкву, залишилися тільки переконані послідовники УАПЦ. Ми не поміщаємося у цій маленькій церковці, то маємо озвучення і люди слухають службу Божу на вулиці", - говорить о. Данило Бринчак, який є настоятелем храму з початку 1990-х. - "У місті маємо порозуміння з усіма конфесіями. Хоч ми є маленькою громадою, але намагаємося завжди надати допомогу нашим воїнам АТО у районі Мар'їнки. Наші герої-захисники завжди нам дякують, і це приємно. Громада опікується також дитячим сиротинцем у Маріуполі: ми вже три рази відправляли одяг і теплі речі".

Незмінним старостою громади уже 25 років є  п. Георгій Яцюк. "Наша громада також сприяє спорудженню у Рівному Вознесенського храму у районі "Ювілейний". Приємно, що уся наша громада УАПЦ збереглася, більше того - значно зросла", - зазначає пан Георгій.

У день Святого Духа Блаженніший Макарій освятив надкупольні хрести Вознесенського храму, який є дворівневий. Нижній названо на честь будівничої церкви - св. архд. Стефана.

Газета "Успенська вежа", № 8 (2016 р.)