НОВИНИ ЗА КВІТЕНЬ 2010 РОКУ


6 квітня 2010 р. київський апеляційний суд визнав незаконними рішення Черкаської обласної адміністрації про скасування реєстрації громади Вознесіння Господнього з м. Канева (Костянець) та передачу збудованого громадою УАПЦ храму новоствореній парафії УПЦ-КП.

Ближчими днями церковна споруда, зведена коштом Олександра Воронина (США) й освячена архиєпископом Ігорем 2007 р., має бути повернена парафії УАПЦ, очолюваній о. Володимиром Червонниковим. Захист інтересів парафії УАПЦ в суді протягом понад двох років здійснював київський юрист Михайло Шкабрій.

 

За сприяння Покровської парафії м. Боярки (настоятель о. Дмитро Присяжний) 10 квітня 2010 р. видавництво "Музична Україна" видало збірку обробок українських народних пісень для фортепіяно, укладену Віталієм Демянишиним. Збірка вийшла в серії "Педагогічний репертуар дитячих музичних шкіл". Вона покликана сприяти наданню музичної освіти для дітей національного характеру.

 

22 квітня 2010 р., в актовій залі Києво-Могилянської академії відбулася презентація збірки проповідей архиєпископа Харківського і Полтавського УАПЦ Ігоря Ісіченка «Майте любов поміж собою…» (Львів: Святогорець, 2010). Вів презентацію відомий київський журналіст Вахтанг Кіпіані. Проповідь, на думку архиєпископа Ігоря – це відображення того світу, в якому живуть віруючі, тому вони важливі іноді навіть як історичний документ. Ще більш важливим є те, що люди часто не чують слів священика: «Безумовно, проповідь це жанр в більшій мірі колективний, подібно до того, як видання – це колективна праця, тому що я тільки виголошував проповідь і вичитував рукопис, а записували ці проповіді наші парафіяни. Сама проповідь народжується не тільки з авторського слова, її народжують і присутні в церкві парафіяни, які своїми очима, своєю присутністю ставлять свої вимоги перед священиком. Проповідь народжується в глибині єства людини, завдяки присутності благодаті Святого Духа. Я пробував один час записувати проповіді перед тим, як їх виголошувати. Вони виходили трохи сухими, у всякому разі позбавлені відчуття діалогу. Священик повинен віддати свою душу Богові на кілька хвилин, щоб донести слово Євангелія тим конкретним людям, які стоять перед тобою. Ці проповіді виголошувалися в різний час, і вони несуть на собі відбиток того часу. Але найбільше ці проповіді несуть відбиток того оточення, в якому з'явилися. Вони цікаві, як досвід служіння слів священика. Священик не може шукати ці слова в собі, він не гуру, він представляє досвід Церкви. Проповідь – це тільки маленька верхівка айсберга величезного досвіду життя Церкви».

Директор видавництва "Святогорець" митр. прот. Василь Саган представив нове видання. Він розповів про перебіг праці над книгою, у якій взяли діяльну участь парафіяни УАПЦ з Харкова Людмила Коробко, Дмитро й Катерина Шаповалови, Наталя Гук. Виступив гурт «Хорея козацька» (керівник Тарас Компаніченко). Архиєпископ Ігор поділився своїми міркуваннями про культуру сучасної проповіді, відзначивши залежність проповіді від спільноти вірних, від духовної зрілости громади. Владика відповів на численні питання присутніх. Книгу можна придбати в парафіяльних храмах Харківсько-Полтавської та Львівської єпархій УАПЦ, в книгарнях "Свічадо" у Львові та Києві, в монастирі свт. Василія Великого в Києві.