Братство спричинилося до вшанування Патріярха Димитрія у м. Миколаєві Львівської області


23 жовтня постать Патріярха Димитрія вшанували у районному будинку культури м. Миколаєва Львівської області. Саме цього дня було організоване Миколаївським деканатом УАПЦ святкову академію, присвячену 100 річчю від дня народження Владики.

Розпочався захід із спільної молитви, яку прочитав о. декан митр. прот. Роман Сотник. У своєму вступному слові священик розповів про унікальність постаті Патріярха Димитрія, як ідейника української Незалежної Церкви.

Як зазначив о. Роман Сотник: «Людина приходить у світ із певною місією. Патріярх Димитрій був людиною, яка жила у минулому столітті, проте, Владика розмовляв і бачив розвиток майбутнього покоління. Тому зараз Його послання, особливо до молоді, є досить актуальними.

Патріярх Димитрій - це унікальна особистість, яка поєднала у собі високий рівень обізнаності у галузі іконопису, мистецтвознавства, хорового співу. Нашим обов’язком, як православних християн є молитися за своїх наставників, пам’ятати їх та шанувати, працю, яку ми маємо продовжувати ».

 Своїми спогадами поділилися онук Патріярха –відомий іконописець Кость Маркович, віце-президент всеукраїнської спілки архітекторів Олександр Ярема, про роботу по дослідженню спадщини Владики розповів о. диякон Юрій Федів- голова Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного.

"Я знав отця Володимира Ярему, ще будучи студентом. Він завжди мав час порадити, проконсультувати. Коли священик став Патріярхом, не було жодного разу, коли я звертався за допомогою, щоб він відмовив - завжди був відкритим до усіх. Я бачив і пам'ятаю відродження УАПЦ в 1989 р, розділення в 1992 році і спроби поєднання в 1995 році... Люди будуть жити доти, доки будуть їх пам'ятати. Тож ми усі є відповідальними, щоб про Патріярха Димитрія, як будителя незалежності знали і пам'ятали наші майбутні покоління" - зазначив у своєму слові Тарас Батенко, народний депутат України.

Цього дня парафіяни Успенської церкви м. Миколаєва декламували поезію Патріярха Димитрія, духовні твори виконали хори із громад УАПЦ м. Новий Розділ, с. Повергів, дорослий та дитячі колективи з м. Миколаєва.

Також прибули і ансамбль "Гердан" районного Народного дому м. Миколаєва під орудою Вікторії Старунчак; вокальний дитячий ансамбль "Нотки" Миколаївської ДШМ під орудою Наталії Гой; сімейне тріо "ВЕРЕСІВ" Миколаївського районного народного дому під орудою Лідії Верес.

Хор ставропігійної церкви Успення Богородиці "Оранта" виконав "Стрілецьку" Херувимську пісню Патріярха, а також ряд духовних піснеспівів, авторами яких є духовенство УАПЦ.

Священик Роман Сотник подякував співорганізаторам урочистостей, в т.ч. і Львівському ставропігійному братству св. ап. Андрія Первозваного.

Спільною молитвою за Україну завершилися урочистості в м. Миколаєві, присвячені 100 річчю від дня народження Патріярха УАПЦ Димитрія.