НОВИНИ ЗА ЖОВТЕНЬ 2010 РОКУ


12 жовтня 2010 р. в каплиці свт. Іоана при київському дитячому притулку, яким опікується київська парафія вмч. Юрія Переможця (настоятель о. Максим Стрихар), було відправлено Божественну Літургію на честь храмового свята знайдення мощів свт. Іоана Шанхайського та Сан-Франциського, чудотворця. Після Літургії з вихованцями притулку було проведено бесіду про святість у сучасному світі. Потім настоятель відправив панахиду за всіх закатованих у совєтських таборах на території Національного заповідника "Биківнянські могили", розташованому неподалік від притулку.

В день Покрови Пресвятої Богородиці, 14 жовтня 2010 р., український Харків вшановував пам’ять воїнів Української Повстанської Армії. Після вечірні, якою почалися святкові богослужіння, увечері 13 жовтня 2010 р. патріотичні організації Харкова провели меморіяльні заходи біля пам’ятного знаку воїнам УПА на старому харківському цвинтарі, перетвореному на "Молодіжний парк". Архиєпископ Ігор (Ісіченко) та настоятель Свято-Дмитрівської парафії м. Харкова прот. Віталій Зубак (Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ) відправили панахиду за воїнами УПА, після чого архиєпископ Ігор виголосив проповідь. У виконанні заслуженого артиста України Олександра Ґави пролунав "Декалог націоналіста". Було виконано Гімн українських націоналістів. Потім пройшов жалобний мітинг, на якому виступили голова Харківської обласної організації Партії "Реформи і порядок" Іван Варченко, голова Харківської обласної організації Української народної партії Василь Третецький, представник ВО "Свобода" Василь Білоус. Хор Свято-Дмитрівської церкви виконав повстанські пісні.

14 жовтня 2010 р., після церковних богослужінь, біля пам’ятного знаку пройшла меморіяльна акція культурологічного клубу "Спадщина". З благословення архиєпископа Ігоря на початку акції прот. Олег Козуб, настоятель Свято-Миколаївської парафії с. Циркуни (Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ) , відправив панахиду за героями УПА, що полягли за волю України.

З нагоди минулого дня Покрови Пресвятої Богородиці, що відзначається і як день українського війська та свято УПА, в Свято-Дмитрівському катехитично-пастирському центрі відбулася презентація колективного збірника "Діяльність підпілля ОУН на Сході України", виданого Східноукраїнським дослідницьким центром "Спадщина" в Дніпропетровську 2010 р. Збірник представляли автори двох статей: В’ячеслав Труш із міста Лозова на Харківщині (стаття "Діяльність ОУН (б) на Харківщині") та Олександр Добровольський з Донеччини (стаття "Українське відродження на Донбасі в роки Другої світової війни"). Збірник присвячено пам’яті передчасно померлого історика Дмитра Куделі з Дніпропетровська. У своїх виступах В’ячеслав Труш і Олександр Добровольський розкрили багатство архівних матеріялів про активну діяльність похідних груп ОУН і націоналістичного підпілля на теренах Східної України. Вони спростували міф про відчуженість східноукраїнських земель від визвольної боротьби УПА та діяльности обох відламів ОУН. З болем Олександр Добровольський розповів, що під час німецької окупації на терені Донбасу діяло більше українських шкіл, ніж у незалежній Україні. Відбулася жвава дискусія, започаткована виступом харківського краєзнавця Владислава Проненка.