В Карпатському університеті пройшла XI міжнародна науково-практична конференція «Консолідація Української Держави, Нації та Церкви: зовнішні та внутрішні чинники», приуроченна до 100-річчя початку відновлення Української державності та відродження УАПЦ


16–17 листопада 2016 року, на базі Карпатського університету імені Августина Волошина та Української богословської академії в Ужгороді відбулась XI міжнародна науково-практична конференція «Консолідація Української Держави, Нації та Церкви: зовнішні та внутрішні чинники», яка цього року була приуроченої до 100-річчя початку відновлення Української державності та відродження Української Автокефальної Православної Церкви (1917 – 2017 рр.).

Співорганізаторами конференції виступили: Карпатський університет імені Августина Волошина, Українська богословська академія Карпатського університету, Міжнародна академія богословських наук, Грецький інститут філософії Міжнародної академії богословських наук (м. Лангадас, Греція), Економічний факультет Кутаїського університету (Грузія), Карпатська єпархія Української Автокефальної Православної Церкви та Комісія з духовності, освіти та катехізації УАПЦ.

Наукові заходи розпочалися з молитви за Україну, яку відслужив Преосвященнійший Віктор (Бедь), єпископ Мукачівський і Карпатський, керуючий Карпатською єпархією УАПЦ в кафедральному храмі апостола українського Андрія Первовзанного Карпатської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви, за присутності учасників конференції. Відтак після молитви в кафедральному храмі відбувся концерт-вітання духовного співу у виконанні Заслуженого академічного Закарпатського народного хору.
16 листопада в великій актовій залі Карпатського університету імені Августина Волошина та Української богословської академії було проведено урочисте відкриття та пленарне засідання конференції, яке розпочалося з молитви та звучання Державного гімну України.
Зі вступним словом до організаторів та учасників конференції звернувся Преосвященнійший Віктор (Бедь), єпископ Мукачівський та Карпатський, керуючий Карпатською єпархією, голова Комісії з духовності, освіти та катехізації Української Автокефальної Православної Церкви, ректор Карпатського університету імені Августина Волошина та Української богословської академії, президент Міжнародної академії богословських наук, який привітав усіх присутніх із початком роботи конференції. С словом вітання до учасників конференції звернувся ректор Львівської духовної семінарії та академії Української Автокефальної Православної Церкви віце-президент Українського біблійного товариства, почесний доктор богослов'я УБА–КаУ протоієрей Василь Луцишин та голова Закарпатського крайового товариства «Просвіта», доктор історичних наук Павло Михайлович Федака.
Після вітань учасники перейшли до виголошення доповідей пленарного засідання, з якими зокрема виступили:
Преосвященнійший Віктор Бедь, єпископ Мукачівський і Карпатський, керуючий Карпатською єпархією, голова Комісії з духовності, освіти і катехізації УАПЦ, ректор КаУ та УБА, президент МАБН, доктор богословських наук, доктор юридичних наук, професор, академік – «100-річчя початку відродження Української Автокефальної Православної Церкви та 75-річчя відновлення ієрархії УАПЦ в контексті національно-визвольних змагань української нації в ХХ столітті»;
Сагач Галина Михайлівна, проректор Всеукраїнського народного університету українознавства імені Григорія Сковороди, професор кафедри теорії і методики виховання, психології та інклюзивної освіти КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», доктор педагогічних наук, доктор теології, доктор філософії, професор, академік – «Консолідуюча роль акме-риторики: шлях розвитку риторичної культури громадянського суспільства, творчої особистості на духовно-моральних засадах християнської етики»;
Димитрова Людмила Михайлівна, доктор філософських наук, професор кафедри філософії та гуманітарних наук КаУ – «Становлення українського філософського мислення в парадигмі духовності»;
Жуковський Василь Миколайович, завідувач кафедри англійської мови та літератури Національного університету «Острозька академія», доктор педагогічних наук, професор – «Ефективність викладання предметів духовно-морального спрямування у навчальних закладах України»;
Преосвященнійший Борис Харко, єпископ Херсонський і Миколаївський, керуючий Таврійською єпархією, кандидат економічних наук, доцент – «Соціальні імперативи реформування економіки»;
Артьомова Майя Георгіївна, директор НДІ філософії, богослов'я та аналітики КаУ, доктор філософських наук, професор, академік, учений секретар МАБН – «Основні підходи до формування державно-церковних відносин в Україні (філософський, історико-управлінський аспекти)».
За особистий внесок української вищої освіти та науки, утвердження високої духовності та з нагоди ювілею 70-річчя з Дня народження Преосвященнійший єпископ Віктор відзначив професора Галину Сагач – орденом «Честі і Доблесті», а «Учитель року – 2017» з м. Виноградово, Закарпатської області Людмила Боднар, за особистий внесок в розвиток духовного мистецтва і утвердження християнської моралі серед учнів і молоді та за перемогу у Всеукраїнському конкурсі «Учитель року – 2017» у номінації музичне мистецтво була удостоєна орденна «Августина Волошина» ІІ ступеня.
Від так роботу міжнародної науково-практичної конференції було продовжено за секційними засіданнями:
Секція 1. Філософсько-культурологічні аспекти розвитку особистості та впровадження дисциплін морально-духовного спрямування в освітній процес України (керівник секції – Марія Дмитрівна Жабляк).
Секція 2. Історична спадщина, сучасні реалії та перспективи консолідації Української Церкви (керівник секції - прот. Сергій Урста).
Секція 3. Сучасні процеси державного будівництва та правотворення: проблеми теорії та практики (керівник секції – Олексій Миколайович Пайда).
Секція 4. Інвестиційно-інноваційний розвиток економіки України: процеси європейської інтеграції та регіональна специфіка (керівник секції – Роман Ілліч Молдавчук).
Секція 5. Соціально-психологічні проблеми розвитку людини: теорія та практика психологічної науки (керівник секції – Олена Миколаївна Ярема).
На секційних засіданнях було виголошено та обговорено понад 100 доповідей.
Конференція відбулася за участі (очно і заочно) представників 33-х вітчизняних і зарубіжних вищих навчальних закладів, наукових установ та організацій.
Географія представництва конференції достатньо широка та включає представників Ужгорода, Харкова, Львова, Івано-Франківська, Києва та багатьох інших українських міст. Серед іноземних делегатів на конференцію є представники Греції, Грузії, Китаю.
В рамках конференції було проведено два круглих столи «Засади та механізми оптимізації державно-церковних відносин в сучасній Україні у контексті забезпечення національної безпеки, пріоритетів формування громадянського суспільства» та «100-річчя початку відродження (1917–2017 рр.) та 75 років відновлення канонічного єпископату (1942–2017 рр.) Української Автокефальної Православної Церкви».
17 листопада відбулось підведення підсумків роботи та закриття конференції.
За результатами роботи конференції було ухвалено відповідні рекомендації та резолюцію, які будуть видруковані після редакційного опрацювання.

Прес-служба КаУ та УБА