У Стрию урочисто відзначили 100 річчя Першого відродження УАПЦ


24 грудня 2017 року у Районному будинку культури Стрия, що у Львівській області відбулася урочиста академія з нагоди 100-річчя Першого відродження УАПЦ.

На цю подію окрім жителів Стрия та Стрийщини прибули також гості з Миколаївського деканату та представники Львівського Ставропігійного Братства Святого Апостола Андрія Первозванного міста Львова та м. Миколаєва.

Згідно християнської традиції розпочалося святкування молитвою "Отче наш", після якої з вітальним словом до усіх присутніх звернувся митр. прот. Володимир Король-настоятель парафії УАПЦ села Верхня Стинава.

Заповнений зал з уважністю слухав твори у виконанні хору "Унісон" під керівництвом Юрія Юника, композиції у виконанні інструментального тріо Братківської школи мистецтв Стрийського району та змістовні доповіді, які виголосили Миколаївський декана о. Роман Сотник , Стрийський декан о. Михайло Зубкович та Голова Львівського Ставропігійного Братства Андрія Первозванного о. диякон Юрій Федів.

Надзвичайно цікавими спогадами про життя Церкви ІІІ відродження поділився найстарший священник УАПЦ на Стрийщині архімандрит Никодим Війтів.

Провела святкову програму п. Оксана Мончин, голова Петро-Павлівського осередку Львівського ставропігійного Братства св. ап. Андрія Первозваного.

Благословенним грамотами від Блаженнішого Макарія Митрополита Київського і всієї України, які з рук Стрийського декана отримала заступник голови Стрийської РДА та депутат Стрийської районної ради Оксана Остапівна Мелень удостоєні нагородження голова Стрийської РДА Василь Богданович Зубрицький та голова Стрийської районної ради Роман Васильович Козак. "2017 рік проголошено офіційно в державі роком вшанування української революції 1917 року, коли офіційно було проголошено незалежність української держави. Саме такий ювілей святкує і УАПЦ, яка стала духовною основою державності. Незважаючи на репресії проти церкви-мучениці, Вона вистояла і свідчить Євангеліє українському народу і сьогодні. Дякую отцям за проведення заходу, який привернув увагу Стрийщини до цього славного ювілею і до історії Церкви-мучениці" - зазначила у виступі п. Оксана Мелень.

За прекрасне концертне дійство також грамотою УАПЦ був нагороджений Юрій Юник зі хоровим колективом "Унісон".

Завершилося святкування християнським гімном "Боже великий єдиний".