У Франківську відкрили анотаційну дошку Патріарху УАПЦ Мстиславу Скрипнику


Сьогодні, 10 квітня, в Івано-Франківську встановили меморіальну дошку Патріарху Мстиславу Скрипнику.

Святійший Патріярх Київський і всієї України УАПЦ Мстислав (Скрипник) народився у 1898 році в Полтаві, а помер у канадському місті Ґрімсбі в 1993 році. Похований у крипті собору святого Андрія в Саут-Баунд-Бруку, США.

Дошку ж встановили з нагоди відзначення 120-ї річниці від дня народження патріарха, в рамках програми “Івано-Франківськ – місто героїв”.

Вшанувати видатного релігійного діяча прийшли сотні людей. Серед них були як прості франківці, так і десятки священослужителів з Української Автокефальної Православної Церкви на чолі із Предстоятелем УАПЦ Блаженнійшим Макарієм.

Пам'ятну дошку освятив Блаженніший Макарій, Предстоятель УАПЦ у співслужінні Митрополита Галицького Високопреосвященнішого Андрія та Єпископа Коломийського Преосвященнішого Павла.

“Наша програма покликана зберегти пам’ять про видатних франківців. Ми прийняли рішення встановлювати такі дошки, і до кінця цього року вийде книга про героїв Івано-франківська. Дуже важливо продовжувати наші традиції та зберігати пам’ять”, – висловився мер м. Ывано-Франківська п. Марцінків.

2018 рік проголошено в УАПЦ роком Патріярха Мстислава. З ініціативи Високопреосвященнійшого Митрополита Галицького Кир Андрія Абрамчука, який є одним із перших священослужителів УАПЦ ІІІ відродження, яке було проголошено 19 серпня 1989 р. в Петро-Павлівській церкві м. Львова прот Володимиром Яремою та прот Іваном Пашулею, професором Василем Романюком було розпочато титанічну працю із дослідження історії перебування Патріярха Мстислава в Івано-Франківську.

Слід нагадати, що саме старший син Ярослав Скрипник народився в Івано-Франківську саме в даному будинку, де було встановлено пам'ятний знак.