Голова Братства виступив у рамках “Екуменічної школи духовності”


ині наближаємося до Страсного тижня. Редакція “Духовної величі Львова” у рамках “Екуменічної школи духовності” роздумувала про те як не зійти з дистанції посту і втриматися на цьому шляху до світлого Христового Воскресіння  спільно з Митрополитом Львівським ПЦУ Високопреосвященним Владикою Макарієм та отцем-дияконом Львівської єпархії ПЦУ Юрієм Федівим. Говорили про Сповідь під час пандемії, ставлення молоді до посту та цінність молитви і віри у житті родини та буремних викликів сьогодення. Подія відбулася за сприяння Інституту екуменічних студій УКУ. Модерувала розмову журналіст сайту Юліана Лавриш.

Про Сповідь під час карантину

 Зараз бачимо,що люди під час Великого посту не приступають до Сповіді так чисельно як це було раніше. Однак, дуже важливо, попри все, робити собі конкретні постанови на піст, щоб з Божим милосердям цей шлях гідно пройти. Кожен піст показує християнину, наскільки він духовно виріс, а де ще потрібно попрацювати над собою. Хочу зазначити, що звісно, ми розуміємо,що є карантин і не примушуємо відвідувати храм, знаємо, що багато-хто вже перехворів, але по можливості бувайте у церкві. Ми двері ні перед ким не зачиняємо. Втім, чи у храмі, чи вдома, особа може зростати духовно, якщо вона цього справді прагне та бажає. Великі угодники Божі у піст не перебували у монастирі, а ішли у пустелю. Вони просили одне у одного прощення і йшли у пустелю. І вже перед Великоднем поверталися до монастиря. І цей подвиг був приємним милосердному Богу.

 

У час пандемії люди частіше звертаються до Всевишнього

Люди шукають розради у вірі у цей надзвичайно тяжкий час пандемії, коли смерть постійно поряд. Люди все більше горнуться до Бога, але як важливо відчувати, що піст – це духовна весна, після неї ми повинні стати оновленими людьми. Під час посту людина може глибше відчути сенс молитви, сенс спасіння. Піст – це час задуми над сенсом свого життя, добротою. Кожна людина також задумується у цей час: “А що я доброго зробив для ближнього?”. Ніхто не знає, скільки Бог виділив нам часу у житті. Однак у цей період ми найбільш глибокого переживаємо і занурюємося у роздуми над тим, чому Спаситель прийшов у світ.

Цінність посту у духовній боротьбі

Християнин, чи християнка повинні вийти із цієї боротьби переможцем. Коли ми щиро і строго постимо, то ми і перемагаємо: себе, свої пристрасті. Ми повинні у цей час стати добрішими, кращими і навіть легшими на кілька кілограмів. Коли людина постарається,з Божою поміччю, подолати зло, то вона навіть може відкрити простір своєї душі для спілкування з ангелами. Ви будете постити, а ангел небесний буде радіти і осіняти Вашу неміч у духовному подвизі. Піст – це таємна офіра. Великий піст приємний для нашої душі і тіла.

Що порадити молодим людям, які відмовляються від посту?

Молода людина, коли вступає у доросле життя, то зустрічається з новими випробуваннями. Чимало молоді каже про те, що вони є атеїстами. Але кожна людина приходить до певної межі, коли зустрічається з духовною реальністю і стає віруючою. Але варто задуматися над тим, скільки у дні є годин і скільки хвилин триває молитва “Отче наш”. То невже у нас немає часу на молитву і духовність? Щоб молодь була віруючою, потрібен приклад батьків.

Основа християнської сім’ї – любов, терпіння і сила волі

Під час пандемії дуже багато часу проводимо разом із родиною. Раніше левову частку часу ми проводили на роботі, але тепер і частіше зустрічаємося із людьми з якими щодня будуємо свої сімейні стосунки. На щастя, через пандемію відсоток розлучень в Україні не виріс, бо, наприклад, на Західній Україні достатньо міцний інститут сім’ї.  Зокрема через позитивний вплив Церкви. І ключем до порозуміння у родині є взаємна любов і терпеливість. Перед Богом ми даємо обіцянку любити, поважати, допомагати. У цьому суть родини.

 

Чи має право людина святкувати Великдень, якщо через пандемію під час Великого посту не приступила до Сповіді?

Долати страх треба через віру. Кожен сумнів – це тріщина. Знаємо, що коли дзвін має тріщину, то він погано дзвонить, якщо корабель має тріщину, то іде на дно. Але Милосердний Господь не відкидає нікого.  Але, якщо не причастилися через пандемію, можете святкувати Великдень, їсти паску, однак Церква до того не закликає.

Підготувала Оксана Бабенко, фото авторки