Патріарх Варфоломій: Ми ніколи не асимілювали народи, до яких приходили з Євангелієм


Вселенський Патріарх приїхав в Україну, щоби на власні очі побачити здобутки Православної Церкви України.

 

Про це першоєрарх заявив сьогодні у Михайлівському Золотоверхому соборі після подячної молитви.

«Ми всі прибули, щоби прожити з Вами особисто достойне славлення диво: диво Воскресіння, боротьби за загоєння розділення, повернення до спілкування Церкви, нерозірваного прямування разом шляхом Істини.

Ми прибули, щоби побачити на власні очі здобутки багатьох Ваших невимовних зусиль, Блаженніший брате", — сказав Патріарх Варфоломій Митрополиту Епіфанію.

Він нагадав, що Київська митрополія була канонічною територією та митрополією Вселенського Патріархату.

Однак Константинопольська Церква є люблячою Матір'ю не лише для України, але й для Росії, Сербії, Румунії, Болгарії, Греції, Польщі, Албанії, Чехії і Словаччини та всіх новіших Церков.

У минулому між Церквами виникали різні спірні питання, проте, як зауважив Патріарх, Константинопольська Церква завжди йде "шляхом прощення, благодіяння та зцілення усіх своїх дітей без виключення".

За його словами, прощення - це і є привілеї великої Церкви. Привілей жертви, з якого витікають і першість виснаження, і обов'язок жертовного служіння.

"Вселенський Патріархат від самого початку був надійним охоронцем блага Церкви", - підкреслив він.

Патріарх Варфоломій також зазначив, що колись Константинопольська Церква мала широкі можливості, однак вона цим не користалась.

"І хоча у часи розквіту та чисельної сили (Вселенський Патріархат - РІСУ) міг запровадити та встановити пірамідальну форму устрою Східної Православної Церкви, але він з відразою відкинув цю думку і не відступив ані йоти від переданої йому еклезіології", — заявив Варфоломій.

Не намагалася Константинопольска Церква, на відміну від інших, асимілювати народи, до який вона прийшла з Євангелієм.

"І, звичайно, Вселенський Патріархат ніколи, користуючись наявною імперською владою, не обирав шлях культурної та мовної асиміляції національностей, які приводили у віру Євангеліє. Навпаки велика Церква прийняла місцеві звичаї, мову, якою говорили люди. Вона надихнула та культивувала, сприяла розвитку місцевої культури настільки, що сьогодні не можливо уявити, якою була би доля тих народів, які прийняли християнство без культурного впливу Православної Церкви", - наголосив Патріарх Варфоломій.